Elnätet klarar inte en storm

När det var som värst saknade 75 000 kunder el efter Gorm.

Sverige stod redo när stormen Gorm i söndags slog in över de södra delarna av landet. SMHI utfärdade varningar, trafiken på Öresunds- och Ölandsbroarna stängdes av, elbolagen kallade in extra personal och Sveriges Radio hade extrasändning. Vid kusten i norra Skåne uppmättes orkanvindar på 40 sekundmeter i byarna.

Beredskapen betalade sig. Trots nerblåsta träd, avrivna tak och krossade husvagnar tycks det viktigaste ha fungerat.

I går hade SOS Alarm inga personskador till följd av stormen att rapportera.

Samtidigt avslöjade Gorm ännu en gång hur sårbart det moderna samhället är när världen går mot ett allt extremare väder. Det gäller inte minst eldistributionen.

75 000 utan el

När det var som värst, under natten till i går, saknade 75 000 av kraftbolaget Eons kunder el, och trots extra bemanning och helikoptrar kommer det att ta flera dagar innan alla fått tillbaka strömmen.

I stormen Gudrun för snart elva år ­sedan förlorade över 400 000 hushåll sin el, och en vecka senare hade 50 000 ännu inte fått tillbaka strömmen.

Kanske ska siffrorna läsas som ett kvitto på att de investeringar i att storm­säkra elnätet som gjorts sedan 2005 faktiskt haft effekt. Tusentals mil elledningar har grävts ner och miljarder har investerats.

Får vänta i dagar

Lagstiftningen har också skärpts. ­Sedan 2011 får strömavbrott egentligen aldrig vara i mer än 24 timmar, och redan efter tolv timmar har kunden rätt till ­ersättning.

Men även om effekterna av stormen i söndags inte kan jämföras med effekterna efter stormen 2005 har alltså tiotusentals elkunder blivit av med strömmen, och flera kommer att få vänta i dagar på att få den tillbaka.

Det är bara att konstatera, elnäts­bolagen har fortfarande en läxa att göra och stora investeringar framför sig.

Följ ämnen i artikeln