Bostäder bättre än amorteringskravet

Amortera mera!
Det var gårdagens budskap från Finansinspektionen. Om de får som de vill så kommer alla som går till banken och lånar en summa som överstiger 4,5 gånger årsinkomsten ska tvingas till extra snabb återbetalning.

Så vill man bromsa utvecklingen med allt högre hushållsskulder och stigande bostadspriser, även om tidigare amorteringskrav inte påverkade bostadspriserna nämnvärt.

2  920 miljarder i skuld

Nå, det finns ingen som ifrågasätter att bostadsmarknaden behöver kylas ned.

På tre år har bostadspriserna ökat med drygt 40 procent.

Prisökningen på svenska bostäder är den högsta i Europa och den fjärde högsta i hela världen, och för den som planerar att sälja sin villa eller lägenhet det förstås glada tider. För ett land som Internationella valutafonden, EU-kommissionen och Konjunkturinstitutet fruktar är på väg mot en bostadskrasch är det inte lika muntert.

I dag har de svenska hushållen tillsammans bolån för 2  920 miljarder kronor. Inget europeiskt land har en lika stor andel av befolkningen boende i bostäder som är köpta med lån som man fortfarande betalar av på. Nästan inget annat europeiskt land har en befolkning med så små besparingar.

Vi är inte rustade för priskrascher eller räntechock. Och frågan är om Sverige klarar ett läge där konsumtionen minskar, arbetslösheten ökar och en lågkonjunktur inträder.

Ökar segregationen

Nya strängare amorteringskrav kan på marginalen minska sådana risker, även om det finns en massa problem också. Trösklarna in på bostadsmarknaden höjs, rörligheten minskar och segregationen riskerar att förvärras när föräldrar som bor i lågt belånade villor och lägenheter kan hjälpa sina barn att köpa bostad.

Den riktiga lösningen på problemet skulle vara ett massivt byggande.

Det är ju trots allt bristen på billiga bostäder som tvingar människor att ta allt större lån.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Läs mer:

Tuffa tag mot
bolånefesten
Snart pratar alla om
skuldberget
Dags att slopa
ränteavdragen