Ska Stockholm dränkas innan politikerna vaknar

Översvämningen är på väg hit

Väg 56 i Sala efter helgens översvämningar.

Orter som Sala, Rättvik eller till och med Västerås gör sällan avtryck i nyhetsflödet. De senaste dagarna och veckorna har varit lite av ett undantag.

Ösregnen har dränkt gator och stoppat tågen. Dammar har riskerat att brista och i måndags gällde fortfarande en röd varning för ras vid Svartån i Västerås.

På en majoritet av SMHI:s mätplatser blev augusti rekordblött. Och i Västmanland och Gävleborg gav helgens regnflöden som normalt bara inträffar en gång på 50 år.

Bortspolade vägar och banvallar

När vattnet försvinner återstår bortspolade vägar och banvallar, vattenskadade byggnader och förstörda skördar. Försäkringsärenden och återuppbyggnad. Samt en massa mygg.

Ganska mycket talar för att vi gör bäst i att vänja oss. Klimatmodellerna spår mer extremt väder, och störtskurarna de senaste månaderna har onekligen varit extrema.

Därför känns det rikspolitiska ointresset för översvämningarna och alla som drabbats så märkligt.

Dök upp i Rättvik

Några dagar efter stormen Hans dök ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin upp i Rättvik och Orsa. Kanske inte så konstigt. Bohlin kommer trots allt från Borlänge, bara någon mil nedströms Siljan.

Ministern kunde betrakta förödelsen. Massor av vägar som spolats bort och anläggningar som översvämmats. Kommunal krisledning på tårna och en oro för samhällsviktiga funktioner som dricksvattenförsörjning.

Carl-Oskar Bohlin kunde berätta att Trafikverket avsatt 30 miljoner kronor för att stötta vägföreningar som drabbats av ovädret. Pengarna finns att söka året ut, och de mesta förstörda vägarna hamnar först i kön.

Fick det att låta generöst

Ministern fick det att låta generöst. Det är det förstås inte. 30 miljoner kommer inte ens att räcka för att återställa en bråkdel av det som förstörts. Pengarna kan dessutom bara att gå till vissa vägföreningar.

Kommuner och andra som drabbats får lösa sina problem på något annat sätt.

Försäkringsbolagen talar redan om höjda premier. Det kan till och med bli aktuellt att inte försäkra översvämningsskador. Och på Finansinspektionen diskuteras om bolagen ska ha en särskild buffert.

På väg mot Stockholm

Vattnet från Västerås är på väg mot Stockholm. Slussen blir nog inte översvämmad den här gången, och tunnelbanan kommer säkert inte att fyllas med vatten.

Men det är dags att regeringen och rikspolitikerna tar frågan om katastrofberedskapen på allvar. Några miljoner till landets vägföreningar är inte svaret.

Tar regeringen sommarens översvämningar på tillräckligt allvar? Och har Sverige tillräcklig beredskap för extrema väderhändelser?

I chatten diskuterar Ingvar Persson med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    5 sept 2023

    Klockan är alldeles strax halv tio och det är dags att stänga chatten. Jag vill tacka alla som har bidragit med förslag, åsikter och inspel. Nu får vi hoppas på några dagars uppehåll i regnandet.

  • 5 sept 2023

    Lokala översvämningar är det vi pratar om.klimatet är globalt.

    Man kan planera byggandet bättre så husen inte ligger någon meter över vattenflöden

    Göran K

    Hej Göran.

    Man borde absolut planera byggandet bättre. Inte minst därför att ett varmare klimat bland annat innebär att vädret oftare kommer att vara extremt.

    Ingvar Persson
  • 5 sept 2023

    Vänta tills vattnet når 08, då ska ni få se att det finns åtminstone 30 miljarder att lösa problemen med.

    Trötta Dalmasen

    Hej Dalmasen.

    Vattnet är som sagt på väg. Mälaren lär ha stigit med 110 centimeter.

    Ingvar Persson
  • 5 sept 2023

    Hej , att varje kommun får ta sitt eget ansvar och klara upp problemen själva är skrämmande. Vi är ETT land med olika landsändar ,stora ,små kommuner. Det är väl självklart att de som drabbas ska få hjälp och det har inget med pappa staten och bortskämdhet att göra....det handlar om sammanhållning ,enighet och gemensamt ansvar.

    berit

    Hej Berit.

    I grunden tycker jag att det kommunala självbestämmandet, och ansvaret, är bra. Men jag håller verkligen med dig. Det behövs system för att utjämna förutsättningarna. Och i extrema situationer måste vi faktiskt hjälpas åt.

    Ingvar Persson
  • 5 sept 2023

    Hej Ingvar,

    Det förefaller som om regeringen har fullt upp med att hantera direkta situationer eller effekter av SDs krav och beteenden. Det utlovades ju att det skulle bli ordning på Sverige efter påstådd rödgrön röra, men det blev väldigt mycket blåbrun sörja (smörja) istället.

    /Magnus

    magnus.tilja-svensson

    Hej Magnus.

    Jag håller med dig. Ofta är det nog bra att politiken drivs av åsikter och idéer, men i det här fallet känns det verkligen som regeringen har fullt upp med att hantera interna intressekonflikter. Det är klart att frågor som angiverilagen eller allt prat om "folkräkning" tar energi.

    Ingvar Persson