Din gottiga prilla göder Putins krigsmaskineri

Philip Morris blev kvar i Ryssland – och ökade vinsten

Den amerikanska tobaksjätten Philip Morris – som bland annat äger snustillverkaren Swedish Match – har kvar sin verksamhet i Ryssland. År 2022 betalade de motsvarande ungefär 1,5 miljarder svenska kronor i skatt i landet. Pengarna går direkt in i den ryska krigskassan.

Det är inte bara i svenska valrörelser som korven blivit en politisk symbol. I mars är det presidentval i Ryssland och Vladimir Putin har redan dragit i gång.

– Ryssland kan inte, till skillnad från andra länder, byta bort sin självständighet mot en bit korv, sa han i ett tal i helgen.

Putin vill sitta kvar på sin post och styra landet till minst 2030. Förmodligen får han som han vill. Valresultat i Ryssland brukar vara ganska förutsägbara.

Korvcitatet är en del av Putins kampanj för att landet ska bli mer ekonomiskt oberoende. De har inte mycket till val. Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har ekonomin blivit alltmer pressad. Krig är dyrt, och de omfattande sanktionerna från västvärlden har gjort det ännu tyngre ekonomiskt för Ryssland.

Vladimir Putin försöker göra identitetspolitik av den ekonomiska krisen, genom att framställa den som en del av Rysslands kamp mot resten av världen. Som ett svar på sanktionerna stiftade Putin en lag som gör att ryska staten kan ta över västerländska företags tillgångar i Ryssland. Detta för att kunna finansiera kriget i Ukraina.

Trots detta har många västerländska företag valt att ta risken och ha kvar verksamheten i Ryssland. Ett av dessa företag är den amerikanska tobaksjätten Philip Morris.

Philip Morris äger Swedish Match som tillverkar snus, bland annat General och Zyn. De äger också cigarettmärken som Marlboro, Chesterfield och L&M. Förra året betalade Philips Morris motsvarande ungefär 1,5 miljarder kronor i skatt i Ryssland – pengar som går rakt in i det ryska krigsmaskineriet.

Strax efter den ryska invasion av Ukraina 2022 sa Philip Morris vd att företaget planerade att lämna landet under ”välordnade former”. Det har ännu inte skett. Tvärtom har Philip Morris ryska dotterbolag ökat sin vinst med 45 procent på ett år.

Företaget har svartlistats av Ukraina för sitt bidrag till den ryska krigskassan. Det kan vara värt att tänka på nästa gång du stoppar in en go snus under läppen.

Visst är det svårt att dra sig ur Ryssland. Företag ställs ofta inför omöjliga ekonomiska val – om de säljer riskerar det att bli till gravt underpris, och det är inte ens säkert att de får flytta över pengarna från en rysk bank till en västerländsk. Om de inte säljer kan ryska staten kliva in och ta över verksamheten när de behagar.

Men det är som det är. Alla måste göra uppoffringar för att Ukraina ska ha en chans att försvara sig – oavsett om det handlar om att byta cigarettsort efter två decennier eller göra en förlustaffär. I förlängningen handlar det om vår självständighet.

Den har vi faktiskt inte råd att byta bort, varken mot en bit korv eller en prilla.

Följ ämnen i artikeln