Vi borde börja skissa på ett Europaförsvar

Putin och Trump är två sidor av samma mardröm

Donald Trump, Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdoğan.

”Jag vill bli diktator för en dag” sa Donald Trump på ett stormöte för unga republikaner i förrgår. Kommentaren var svar på kritik att han i Fox News sagt sig vilja bli diktator för att kunna bygga en mur mot Mexiko och borra efter olja.

Men bara för en dag, alltså.

I en text nyligen i Washington Post varnade redaktören Robert Kagan för att en diktatur under Trump framstår som allt mer oundviklig. Den republikanske senatorn J D Vance krävde därefter en offentlig utredning om bland annat förräderi – av Robert Kagan.

En typisk reaktion idag.

Djupare än Trump

Det republikanska partiet utvecklas nu i öppet auktoritär riktning. Mot medier, politiska motståndare, civilsamhället och andra som skulle kunna utmana dem.

Och utvecklingen beror inte bara på Donald Trump. Republikanerna är som starkast i grupper som krymper. Deras väljare är vita, äldre och många bor bortom de stora allfartsvägarna.

Makt eller demokrati

Senast Republikanerna vann en majoritet av väljarna i ett presidentval var 2004 med George W Bush. Att högern ändå kan vinna val beror på att valsystemet ger små delstater stort inflytande.

Men högerns väljare kommer i längden inte räcka. Och i valet mellan demokratin och makten väljer Republikanerna makten.

För Europa är det extremt dåliga nyheter. Donald Trump är isolationistiskt lagd och ser ut att vilja dra USA ur Nato.

Europeiskt försvar

Efter Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har frågan om Europas försvar plötsligt blivit aktuell igen. Särskilt Tysklands försvarsmakt är eftersatt, men tyvärr är nivån överlag nästan osannolikt låg.

Något samordnat EU-försvar har aldrig existerat men om Donald Trump skulle vinna valet och dra USA ur Nato behöver vi skissa på ett fortare än kvickt. Tillsammans har Europa stora resurser, inte minst ekonomiskt. Men militärt ligger vi efter.

Tanken är inte ny, men den pågående europeiska upprustningen behöver lägga in en högre växel nu. Snart kan det vara för sent.

Kan stå ensamma

Vladimir Putin och Donald Trump är två sidor av samma mardröm.

Allt fler experter varnar för Rysslands ambitioner de kommande åren. Den ryska armén är hårt åtgången i Ukraina men flygvapnet och flottan är i stort sett kvar som innan. Liksom de ryska kärnvapnen.

Kommer EU stå ensamma nästa gång Vladimir Putin vänder sig västerut?

Om Republikanerna och Donald Trump vinner nästa val är svaret tyvärr att vi inte vet. Men vi bör nog börja planera för det värsta.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    12 dec 2023

    Tack för dagens chat :-)

  • 12 dec 2023

    Borde inte NATO-länderna i Europa ha ett paralellt sidorspår för Sverige där man uttalar något i stil med att om Sverige blir attackerat kommer vi Europeiska länder komma till Sveriges försvar? Alla länder, bortsätt från Turkiet och Ungern, har ju faktiskt ratificerat Sveriges NATO-ansökan. Den här frågan börjar bli ett stort problem som tar energi och fokus från andra stora frågor.

    Ida

    Det finns två sådana parallella spår redan. Dels bilateralt från stora länder som Frankrike, Storbritannien och Tyskland och de nordiska länderna.

    Dels finns en paragraf i EU:s fördrag (den heter 42,7) om att övriga unionen ska stödja någon som blir angripen.

    Problemet med båda är att det inte finns någon militär struktur som kan backa upp den ambitionen.

    Anders Lindberg
  • 12 dec 2023

    Med amerikanska ögon är det väl inte svårt förstå de är trötta på att ösa in miljarders miljarder för att försvara oss europeer?

    Borde vi inte tagit tag i vårt eget för länge sen?

    MickeZ

    Jag tycker ju att vi borde ha gjort det.

    Och att Europa ska betala mer är det väl ingen som säger emot.

    Anders Lindberg
  • 12 dec 2023

    Jag tror inte USA släpper Nato. Trumpen vill bara förhandla ner kostnaden/avgiften till Nato.

    Tyskland får inte ha nån arme` av en anledning 😀

    pappasven2013

    Tyvärr är just Trumps motstånd mot Nato någonting som han har burit med sig i minst ett kvarts sekel.

    Så risken är tyvärr att han menar det han säger.

    Sen kan han inte demontera själva Nato bara därför. Men om han säger att han inte självklart kommer att hedra "en för alla, alla för en"-principen förstör det ju direkt förtroendet.

    Anders Lindberg
  • 12 dec 2023

    hur ska det gemensamma europa försvaret se ut?

    sen är väl inte bara ryssland som är problem i eu är ju väldigt illa i polen,ungern som tur var nu verkar tusk ta över nu i polen kan då bli bättre för sverige och eu

    sosse75

    Jag ser det ju enbart som ett alternativ om Trump drar sig ur Nato, men vi behöver fundera på vad vi gör om det händer.

    I princip skulle man behöva ta över mycket av Natos strukturer i Europa och de militära resurserna kontrolleras redan av medlemsstaterna.

    Glöm inte heller att Storbritannien och Kanada fortfarande är med i Nato även om USA lämnar såg mycket av det som byggts upp går ju att använda. Vi ska ju i det läget rädda vad som räddas kan.

    Men I takt med att en Trumpseger blir allt mer sannolik måste dessa tankar tänkas till punkt.

    Anders Lindberg

Följ ämnen i artikeln