Lortgrisar som halsar bärs och kastar burkar

Under 2017 slängde svenskarna nästan ett halvt ton hushållsavfall per person.

När det är vackert väder har lortgrisarna picknick i parken. De är lata, köper med pizza eller 10 bitar sushi i kartong. De blir fulla, skränar och halsar starkbärs ur burk.
De blir trötta och lämnar gräset fullt med skräp.

Under natten kommer råttorna som kalasar på resterna och nästa morgon är det parkarbetarna som får städa upp efter festerna.

Visst kan man förfasa sig över sådana snuskpellar, parker och stränder svämmar över av deras burkar och kartonger. Men var ska de egentligen kasta sitt skräp? De kommunala papperskorgarna blir så fulla att kråkor kommer flygande. Problemet är allt engångsmaterial, tio små sushibitar i en plastförpackning som förstör miljön för evigt.

Producentansvaret otillräckligt

I Sverige gäller producentansvaret vilket innebär att de som tillverkar och säljer plastförpackningar har ansvar för att samla in dem, men hittills har det knappast fungerat. Parkerna svämmar över precis som de återvinningsställen som producenternas förpackningsinsamling ställer upp på gator och utanför mataffärer.

Vi slänger skräp som aldrig förr. Under 2017 slängde svenskarna nästan ett halvt ton hushållsavfall per person, meddelar kommunernas branschorganisation Avfall Sverige.

Avfallet följer BNP

Den totala mängden hushållsavfall uppgick förra året till 4 782 440 ton. När det går bra för Sverige köper vi mer och därmed kastar vi mer. Ju rikare vi blir desto lättsinnigare, avfallsökningen följer faktiskt BNP-tillväxten.
På sikt kan vi förstås inte fortsätta på det här viset. Vi lever ett rörligare liv i dag och då måste producenterna följa konsumenterna och inte tvärtom.

Det måste bli ordning på våra hushållssopor för det är inte rimligt att människor måste gå eller i värsta fall köra sina sopor till insamlingsställen långt borta. Risken är stor att vi i stället smyger ner allt möjligt i den vanliga soppåsen.
Att vi blir ögontjänare. Sopfuskare.
Tillverkare av förpackningar måste givetvis sätta upp stora och snygga återvinningsanläggningar i parker och på stränder. Det är ju där konsumenterna är så fort solen skiner.

Återvinning närmare hemmet

Regeringen försöker faktiskt sätta press på producenterna och föreslår att förpackningar, plast, papper och glas hämtas vid eller i närheten av våra bostäder senast 2025. Man vill också ha insamlingar där många människor samlas. Sedan måste givetvis alla lortgrisar skärpa sig. Det är egentligen ganska enkelt: kasta inte skräp i naturen. Smutsa inte ner.