Mejla

Pernilla Ericson

Högerbudget som ger klimatångest

M och KD har skygglapparna på

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Kraftig brand i ett skogsparti i Nacka utanför Stockholm i juni.
Foto: Johan Romin/TT
Kraftig brand i ett skogsparti i Nacka utanför Stockholm i juni.

LEDARE

Klimatångest kan ligga bakom ett stort trendbrott för tåget, skriver DN. Det handlar om att allt fler affärsresenärer nu väljer tåg på sina tjänsteresor. SJ:s affärsresebokningar har ökat med över en femtedel i vinter, jämfört med samma tid i fjol. Efter en stekhet sommar då torka pressade bönderna till nödslakt, bränder härjade och grillstopp infördes, har såväl företag som medarbetare vaknat. Medvetenheten finns nu om att de kan bidra till att minska klimatavtrycket vid sina resor, konstaterar Ida Thermaenius, SJ:s chef för företagsförsäljning, och slår fast att kursändringen beror på klimatångest.

Man skulle också kunna säga att det är precis tvärtom: svenskarna har påbörjat den självklara omställningen till klimatanpassning. Samma tendens märks nämligen när det kommer till köttkonsumtionen. Det storgrillande, hamburgerfrälsta folket har tänkt till. 56 procent av svenskarna anger nu att de äter mindre kött för klimatets skull, enligt en färsk Sifoundersökning på uppdrag av SVT Nyheter.

Det är logiskt. Att ställa om är motsatsen till att ha klimatångest.

SD-understödd budget

Ångest i klimatfrågan, det är att handlingsförlamat betrakta en utveckling som man inte tycker sig kunna påverka. Motsatsen till det är att göra någonting. Därför är den SD-understödda budgeten från Kristdemokraterna och Moderaterna ännu märkligare.

Partierna tycks vilja framkalla just klimatångest genom att backa bandet. Jämfört med övergångsregeringens budgetförslag innehåller den besparingar på 2,1 miljarder på miljöområdet. Miljö- och energiskatter sänks med 1,4 miljarder – bort med flygskatten, sänkt skatt på bensin och diesel, därtill ökade subventioner för jordbrukets diesel. Elfordonspremien skrotas. Det statliga investeringsstödet för solceller närapå halveras. Självklart bromsar det rörelsen mot att villatak i allt högre takt prytts av solceller.

Inte bara klimatet utan även miljön påverkas av budgeten. Pengar till skydd och skötsel av värdefull natur minskas med nära 2 miljarder kronor årligen. Naturvårdsverket har fått kraftiga nedskärningar i sin budget.

Färdig regelbok för Parisavtalet

Tajmingen är dessutom sällsynt usel.
Sent på lördagen gick FN:s klimatmöte i Katowice i mål. Förhandlingarna hade dragit ut på tiden, men till slut kunde man enas. Det innebär att det nu finns en regelbok för Parisavtalet, som världen har att förhålla sig till. Det går att kontrollera och jämföra att länderna verkligen minskar sina utsläpp. Länder som Norge och Tyskland kunde dessutom presentera nya bidrag till olika klimatfonder – men inte Sverige.

Det beror på att vi har fått en budget som verkar vara gjord med pinsamma skygglappar inför klimathotet. Svenska folket har påbörjat resan mot klimatomställning. Det är dags att högern inser det.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.