Regeringen kysser friskolans fötter

Hemliga möten med makten – en spottloska på barnen

Lotta Edholm

Det är 19 april 2023. En efter en smyger de in i porten som leder upp till det hemliga mötet. Bland deltagarna finns friskoleägare, statssekreterare och högerns ledarskribenter. Reglerna? Allt som sägs ska hållas hemligt.

Nu avslöjar Dagens ETC ”Onsdagsmötet” som pågått i 13 år, och vilka som egentligen får tillträde till våra makthavare.

Onsdagsmötet arrangeras av näringslivets tankesmedja Timbro. Mötena är stängda för allmänheten och en speciell inbjudan krävs. Mattias Karlsson (SD) bjöds in för att prata om Tidöavtalet. I mars i år höll Moderaternas partisekreterare en dragning. 19 april är justitieministerns statssekreterare där.

Det handlar om högt uppsatta personer i regeringen som har ansvar över Sveriges ekonomi och politik. Och de prioriterar att mingla med näringslivet. På betald arbetstid.

Vad regeringsfolk och opinionsbildare får ut av dessa möten låter jag vara osagt. Kanske handlar det om att bli välkomnad in i näringslivet vid valförluster eller olagligt ålfiske. Näringslivet får en direkt kanal till makten. Några som utnyttjar sina kontakter väl är skolföretagen.

En av deltagarna är Peje Emilsson. Han äger friskolejätten Kunskapsskolan, är grundare till PR-byrån Kreab och pekas ut som ansvarig för SD:s högersväng när det gäller vinster i välfärden. Bijan Fahmi är en annan deltagare. Han äger Tellusgruppen, mest känd för vatten- och knäckebröd till barnen-skandalen. En annan på inbjudningslistan är Hans Bergström, gift med Barbara Bergström som grundat Internationella Engelska Skolan, IES. Men kontakterna stannar inte vid Onsdagsmötet.

Dagens ETC avslöjar hur lobbyister för IES i kamratlig ton mejlar över detaljerade förslag på lagändringar till skolminister Lotta Edholms stab.

De har även varit på flera möten. Förslaget handlar om att låta språklärare med utländska lärarkvalifikationer betygsätta elever. Något som mest är till fördel för IES som kan anställa lägre avlönad personal för jobbet, medan eleverna riskerar sämre pedagogik.

Högern har i flera år gnällt och gråtit över svensk skola. Samtidigt sätter de ständigt marknaden i främsta rummet.

Här är Socialdemokraterna knappast utan skuld. Systemet har lett till ”glädjebetyg”, färre resurser för barnen och miljardvinster för ägarna. Ägare som de verkar ha nära band till.

Och lobbandet?

Det kan ses som vänskapligt snack. Men det larmas ständigt om att korruption och jäv ökar i Sverige. Inte konstigt, när näringslivet är ett sms eller ett glatt mejl ifrån att skicka hela lagförslag till deras polare vid makten. Många gånger är det rena beställningsjobb.

Tjänster och gentjänster, kanske de tänker. Medan ännu ett barn med diagnos förlorar sin elevassistent.

Följ ämnen i artikeln