Sjuka betalar för din sänkta skatt

Det Svantesson inte vill prata om

På onsdag presenterar Elisabeth Svantesson nästa års budget.

På onsdag är det äntligen dags att stänga av popcornmaskinen. Vi slipper paraden av ministrar som presenterar stora och små nyheter utan inbördes ordning. Sänkt skatt på snus och mer pengar till kriminalvården. Elisabeth Svantesson visar upp nästa års budget och vi kan prata om helheten.

En sak kan vi vara säkra på. Svantesson kommer att säga att det ska löna sig bättre att arbeta. Det gör hon alltid och på onsdag har hon ju ännu ett jobbskatteavdrag att visa upp.

Anstränger sig inte

För moderater är världen full av folk som inte anstränger sig och som inte bidrar. Människor som påstår att de är sjuka för att slippa jobba och som utnyttjar samhällets flathet. Det är bidragsbrott och fusk.

Alltså måste skatter och bidrag sänkas.

Hårda siffror berättar något helt annat. I en rapport som Försäkringskassan publicerade i somras, och som tidningen Arbetet skrivit om, konstaterar man att besparingarna på sjuka och funktionshindrade varit rekordstora.

Som andel av våra resurser handlar det om en minskning med två tredjedelar. 1989 använde Sverige 6,9 procent av BNP till ersättning för sjuka och funktionshindrade. Förra året var motsvarande siffra 2,3 procent.

Inte friskare

Det beror inte på att vi plötsligt blivit tre gånger så friska. Det är resultatet av politiska beslut. Och besparingarna har fortsatt, oavsett regering.

Egentligen borde ingen vara förvånad. Nyheter om hur människor tvingas kämpa mot Försäkringskassans ofta helt orimliga regler har duggat tätt. Vi har kunnat läsa om sjuka som dött medan de kämpat för rätten till ersättning och om hur människor uppmanats att skola om sig lagom till pension.

Jobbar fast de är sjuka

I en rapport från fackförbundet Handels säger sju av tio handelsanställda att de gått till jobbet trots att de varit sjuka.

I Arbetet talar LO:s utredare Kjell Rautio om en stigmatisering av alla som är för sjuka för att jobba.

Höga kostnader för sjukersättning har naturligtvis inget egenvärde. Tvärt om. Alla som kan arbeta ska förstås arbeta. Men det motsatta gäller också. Den som är för sjuk för att arbeta måste kunna stanna hemma, med en rimlig ersättning och utan att målas ut som simulant.

På onsdag kommer Elisabeth Svantesson som sagt att prata på om att det ska löna sig att arbeta. Då är det värt att komma ihåg det hon inte säger. Att det ska kosta riktigt mycket att vara sjuk eller funktionshindrad.


Samhällets satsningar på sjuka har minskat dramatiskt de senaste 30 åren. Ändå fortsätter politiker att tala om att det inte ”lönar sig att arbeta” och att trygghetssystemen är för generösa.

Varför?

I chatten diskuterar Ingvar Persson med läsarna.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    16 sept 2023

    Jag beklagar att chatten blev lite försenad, men jag vill verkligen tacka alla som gick upp en lördagmorgon för att diskutera välfärden och hur vi tar hand om varandra.

  • 16 sept 2023

    Hade oturen att först bli uppsagd i en stor omorganisation där min tjänst försvann och kort därefter drabbades av cancer. Jag kämpade dom ett djur för att komma ut på arbetsmarknaden igen. Men ingen arbetsgivare ville ta i mig med tång.

    Arbetstränade utan en krona extra i plånboken. En ren förlustaffär då det kostar att ta sig till jobbet. Samma med praktik. Var finns incitamenten för att ta sådana platser? Det ska ju löna sig att arbeta...

    Det borde finnas ett tvång hos arbetsgivare att anställa långtidssjukskrivna och arbetslösa. Man kan inte lägga hela ansvaret på den enskilde.

    H-son

    Hej H-son.

    Jag vet faktiskt inte riktigt hur ett sådant "tvång" skulle vara konstruerat. Men jag håller med dig om att vi skulle ha det bättre om fler (många gör det redan) arbetsgivare tog ett större ansvar.

    Ingvar Persson
  • 16 sept 2023

    Typisk av Aftonbladet blanda i hop äpplen och päron. Försäkringskassans rapport är granskning fram till 2021, Svantesson har ingenting att göra utveckling av sjukskrivning 2021 och bakåt. Ledare är bara en av dagliga angrepp och svartmålning om regeringen, vad kan man vänta sig annat S-märkta ledarsidorna.

    Lars

    Hej Lars.

    Jag tror det framgår att utvecklingen pågått under regeringar av olika färg. Och jag påstår att den fortsätter. Är det verkligen någon som vill säga emot.

    Ingvar Persson
  • 16 sept 2023

    Jag anser att oppositionen försummar sitt ansvar gentemot Sveriges invånare genom sin oförlåtliga feghet och undlåtenhet i att inte polisananmäla samtliga medlemar i den sittande regeringen för brott mot de mänskliga rättigheterna samt hur de inte ens försökt ifrågasätta lagligheten i det förrädiska tidöavtalet med dess totalitära skuggkabbinettsklausul.

    Erik

    Hej Erik.

    Jag måste erkänna att det går lite över min juridiska kompetens att påstå att Tidöavtalet skulle vara brottsligt. Däremot håller jag med om att det pekar ut en väldigt dålig väg för Sverige.

    Ingvar Persson
  • 16 sept 2023

    Hej,

    Det ska löna sig att arbeta tjatar regeringen om. Jag har arbetat heltid efter utbildningar i hela mitt liv. Nu som pensionär suger jag på ramarna, får en skattesänkning ca:100kr. Lätt för regeringen att säga som själva minglar runt, går på fester, åker fritt och äter gratis både här och där. Regeringen ska lösa allt med repressalier och piskor. Men var finns morötterna?

    Halvar

    Hej Halvar.

    Det finns ju morötter också. Men inte för den som är sjuk.

    Ingvar Persson