Strandhäll smyger in en ny stupstock

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har satt upp siffermål för att minska sjukskrivningarna. Det har lett till att allt fler får sin sjukpeng indragen.

I veckan kom ännu ett mejl från en läsare som berättar att han fått sin sjukpeng indragen av Försäkringskassan. De förtvivlade berättelserna börjar bli många. Fram till och med sista oktober förra året nekades eller drogs sjukpenningen in i drygt 25 500 fall. Det är dubbelt så många som året innan.

Läsaren, som vi kan kalla Lasse, skriver att han varit sjukskriven i nio månader men bara fått sjukpeng för en månad. I höstas bad Lasse om att få Försäkringskassans avslag omprövat. Han väntar fortfarande på ett beslut.

Väntetiden på att få sitt ärende omprövat är upp till ett halvår. Det har fått Justitieombudsmannen och Inspektionen för socialförsäkringen, Isf, att rikta allvarlig kritik mot Försäkringskassan för bristande rättssäkerhet.

Sjuka får vänta på sina pengar

Tidigare studier från Försäkringskassan visar också att många LO-medlemmar, framförallt kvinnor och invandrare, blir hårdare bedömda än andra.

De senaste två åren har det skett stora förändringar i styrningen av Försäkringskassan. Enligt myndigheten beror de ökande avslagen på att man fått mer resurser och därmed blivit noggrannare i bedömningarna av personers arbetsförmåga.

Det tycks inte vara hela sanningen. Snarare verkar det vara de skärpta kraven från regeringen om att sjuktalen måste ner som fått effekt. Försäkringskassan ställer nu hårdare krav på läkarintygen som skickas in till myndigheten.

Varje gång en sjukskrivning ska förlängas krävs ett nytt läkarintyg. Läkarna får ägna allt mer tid åt intygsskrivande medan de sjuka får vänta på sina pengar.
Antalet sjukskrivningar för stress, psykisk ohälsa och långa sjukfall över två år ökar snabbt.

Gamla stupstocken ersatt av en ny

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll har satt upp målet att få ner sjukpenningtalet från dagens 10,8 dagar till nio dagar till 2020.
För drygt ett år sedan togs den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen bort. Det beskrevs som en seger och var en av Socialdemokraternas största stridsfrågor under förra valrörelsen. Men resultatet av de hårdare bedömningarna av läkarintygen har i verkligheten lett till att vi fått en ny stupstock.

Ännu en gång ser vi hur långvarigt sjuka blir ekonomiskt beroende av nära anhörig eller tvingas söka försörjningsstöd.
Sjukskrivningar är inte den bästa medicinen för alla typer av åkommor och det finns mycket kvar att göra för att förebygga ohälsa och sjukskrivningar, särskilt i arbetslivet. Men de som inte är arbetsförmögna ska inte behöva riskera att kastas ut ur försäkringen. Det måste regeringen korrigera. Allt annat är ett svek.