Finska barnmorskor kan inte vara lösningen

Svensk personal flyr krisen

Finska greppet har fått en ny innebörd.

Det råder egentligen ingen brist på utbildade barnmorskor i Sverige. De saknas dock inom sjukvården. Rätt personer är på fel platser. Det visar en ny rapport från Nationella vårdkompetensrådet.

Sedan år 2002 har antalet barnmorskor som examineras varje år fördubblats. Däremot jobbar var fjärde barnmorska inte i sjukvården. Och bland dem som där jobbar många deltid. Barnmorskorna flyr yrket och krisen.

Flykten

För få kollegor, för många patienter per barnmorska och brist på tid. Det är vardag för de barnmorskor som väljer att stanna i förlossningsvården.

Att utbilda fler barnmorskor är inte det enda som behövs. Regionerna behöver få dem att stanna.

Larmen om barnmorskebristen i Sverige har varit många och massuppsägningar, inte minst i Stockholm, har fått stor medial uppmärksamhet.

Barnmorskan Mikaela Stadig tröttnade på krisen i Stockholms förlossningsvård. I stället flydde hon till Region Norrbotten.

För att locka vårdpersonal erbjuder regionen gratis resa och boende för hela familjen.

– Det blir en win-win för alla. Jag får utmanas i mitt barnmorskeri, min familj får vara med om ett spännande äventyr, och de som arbetsgivare får upp någon som är motiverad att jobba, säger hon till TT.

Nya tag

Inför sommaren ser bemanningen i förlossningsvården någorlunda bättre ut på flera håll än samma period i fjol. Tack vare att man bland annat tar in barnmorskor från Finland. Det visar en enkät som TT skickat ut till landets regioner.

Om inte barnmorskor flyr yrket, flyr de krisen eller så behöver vi alltså ta in personal från vårt grannland för att klara av bemanningen att förslösa svenska barn.

Finska greppet har fått en ny innebörd.

Mer utrymme

För att stoppa massflykten krävs resurser. Bättre förutsättningar där arbetsbördan fördelas på fler anställda.

En barnmorska per födande och slopa en massa administrativt bös. Då skulle nog merparten vilja jobba med det de utbildat sig i nästan fem års tid. Fler skulle då vilja möta blivande föräldrar i livets mest speciella ögonblick.

Det fina med demografi är att det är planerbart. Antalet barnmorskor som kommer att behövas inom svensk sjukvård framåt är bland annat beroende av befolkningsutveckling och antal kvinnor i fertil ålder.

Nu när fertiliteten i befolkningen minskat finns det ett fönster för regionerna att hinna ikapp och förbättra arbetsmiljön. Så får de stopp på flykten.