Skicka Bergström till Rättviseförmedlingen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ni kommer ihåg Arkelsten­affären. Den var ju bara häromveckan. Moderaternas nya partisekreterare Sofia Arkelsten hade som riksdagsledamot blivit bjuden på en resa av Shell och sedan snackat loss om hur miljömedvetet oljeföretaget är.

Med anledning av det sa SVT-profilen K-G Bergström att Fredrik Reinfeldt är bra på att rekrytera kompetenta män, som Carl Bildt och Anders Borg. Med kvinnorna är det enligt Bergström svårare för Reinfeldt:

– Däremot så har han nu tre misslyckade kvinnorekryteringar och jag vet inte om det beror på han har sämre fingertoppskänsla där eller om det helt enkelt är så att det finns färre kompetenta, unga, moderata kvinnor.

Cecilia Stegö-Chilò, som fick lämna regeringen 2006 efter bara två veckor som kulturminister, fick nog. Hon ringde upp K-G Bergström.

– Det är mycket som har sagts och påståtts om mig under åren. Det här var tveklös ringaktning. Någonstans känner man att det får vara nog, säger ­Stegö-Chilò till tidningen Resumé.

Ja, det känner man onekligen. För K-G Bergström är det uppenbarligen dags för strukturkurs, del 1A. Okej, nu kör vi:

Folk som inte ser kompetenta kvinnor, men antar att män är kompetenta bara för att de är män, har förblindats av genussystemet. De har gått på myten om att kompetensen hänger på snoppen. En myt som bygger på den sociala konstruktion som säger att män och kvinnor är varandras motsatser, och att det ”manliga” är överordnat det ”kvinnliga”.

På grund av samma genussystem är dreven mot kvinnor ofta hårdare än dreven mot män. Vad är egentligen Sofia Arkelstens oljeresa mot Carl Bildts oljeaffärer i Sudan? En internationell rapport har visat att Lundin Petroleum, med Bildt i styrelsen, kan ha begått folkrättsbrott.

Om K-G Bergström fortfarande inte har fattat rekommenderar jag honom att gå in på Rättviseförmedlingen på Facebook för att få tips. Rättviseförmedlingen tipsar om alla som kan bryta normen. Det kan vara kvinnliga fakirer eller manliga jämställdhetsdebattörer. Där kan K-G Bergström ställa frågan: ”Finns det några kompetenta moderatkvinnor?”

Frågan är förmodligen för dum för att Rättviseförmedlingens medlemmar ska orka svara.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN