Magdalena Andersson bjuder på sunt förnuft

Magdalena Andersson håller emot när andra vill utnyttja krisen för sina ideologiska syften

Det har gått ett tag sedan vi såg till Magdalena Andersson. Den politiska hösten har varit märklig på det sättet. I vanliga fall brukar finansministern stå i centrum av en samhällsdebatt där tillväxt, skatter och siffror dominerar.

Hösten 2015 har som sagt varit lite annorlunda.

I dag framträder i alla fall Magdalena Andersson i en stor intervju i Dagens Nyheter, och det är faktiskt ganska befriande. Trots att debattklimatet är mer upphetsat och polariserat än på mycket länge lyckas nämligen finansministern leverera rader av svar som andas både sans och sunt förnuft.

Plötslig oro

Det gäller till exempel den plötsliga oron över att Magdalena Andersson lämnat parollen “krona för krona”. I själva verket är det något som borde ha gjorts för länge sedan. Nu konstaterar finansministern i alla fall kort att det mitt i en flyktingkris “inte är lämpligt” att direkt finansiera varenda utgift med skattehöjningar eller besparingar.

Också när det gäller integrationen av invandrare på arbetsmarknaden tycks Magdalena Andersson stå med fötterna på jorden. Med 160 000 asylsökande bara i år blir den naturligtvis en politisk huvudfråga under de kommande åren.

I intervjun konstaterar Magdalena Anderson att sänkta löner knappast är någon lösning. Dagens system med olika subventionerade anställningar, till exempel instegsjobb, innebär ju redan att en arbetsgivare ofta har väldigt låga kostnader för att anställa någon som nyligen kommit till Sverige. Ändå är vägen in på arbetsmarknaden ofta lång.

Inte lösa arbetslösheten

Att sänka lönerna skulle kanske göra det lite lättare att få ett jobb för några som ändå har förutsättningar att få ett arbete, men det skulle inte lösa arbetslösheten eller bristen på kompetent personal. Då behövs helt andra insatser. Utbildning, praktik och anställningsstöd som riktas direkt till den person som behöver det.

“Det handlar om att man lägger en subvention per individ. Det är ett kostnadseffektivt sätt”, säger Magdalena Andersson. Det är väl så vi vill att en finansminister ska argumentera.

Hur hon får ihop det med utvidgade skattesubventionen till Rut-branschen är lite svårt att förstå, men det får kanske sättas på kontot för anpassning till politikens realiteter.

Skeptisk

Andersson är nämligen skeptisk till skattesubventioner som rikas till en hel bransch eller stora grupper av löntagare, till exempel ungdomar. Resultatet blir nämligen att det mesta av pengarna går till arbetsgivare som ändå skulle ha anställt.

Systemen med sänkta arbetsgivaravgifter för unga och den sänkta restaurangmomsen bär syn för sägen.

“Ett väldigt dyrt sätt att arbeta på, det ser jag inte riktigt att vi kan ha råd med", säger Andersson. Åter en riktig finansministerformulering.

Det finns förstås ett problem med den sortens argument. Det blir inte precis visionära, och det finns ärligt talat inte mycket i Dagens Nyheters intervju med Magdalena Andersson som pekat framåt.

Men kanske är det inte i första hand en finansminister som har det ansvaret i en regering.