Vårt svaga försvar kommer inte rädda oss

Nato i all ära, men vi måste tänka större

Vårt försvar är för svagt.

I dagarna vankas Nato-möte i Vilnius. Turkiet och Ungern har agerat bromsklossar för Sveriges inträde i alliansen.

Men är vi helt förberedda på vad framtiden kan innebära?

Uthållighet

För några år sedan skickade myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ut broschyren "Om krisen eller kriget kommer" till svenska hushåll. Många blev oroliga. Andra hade svårt att se poängen med informationen.

I broschyren stod det "Om Sverige blir angripet av ett annat land kommer vi aldrig att ge upp. Alla uppgifter om att motståndet ska upphöra är falska."

Det är inte helt sant. Faktum är att vi inte är förberedda.

– Vad gäller uthållighet så är vi inte så uthålliga eller robusta som vi skulle behöva vara, sa överbefälhavare Micael Bydén till DN i år.

Vår beredskap är långt ifrån god. Det har vi blivit varse under skogsbränder, pandemi och andra kriser. Det är inte bara de materiella tingen vi saknar.

Förfall

– Försvarsmaktens personal är en spegelbild av samhället, och förfallet har tilltagit, skriver L-O Nilsson, ansvarig för utbildning inom fysiskt stridsvärde på Försvarsmakten i DN förra veckan.

De senaste 25 åren har han utbildat officerare inom området fysisk träning. Han har sett förfallet med egna ögon. Gymmet står tomt. Få kan marschera långa sträckor med tunga ryggsäckar. De kan inte ens bära sina egna vapen eller utrustning utan att ta pauser. I dagsläget är det bara de allra mest vältränade som drar det tunga lasset.

Under lång tid var försvaret underfinansierat. Enligt Reinfeldt var försvaret ett särintresse. Inte nog med att han skar ned på försvarsbudgeten så tog hans regering även bort värnplikten. Nu får vi betala för hans och tidigare regeringars misstag.

Folket

Efter ett förändrat säkerhetsläge återaktiverades värnplikten år 2017 – för tjejer och killar. Det nya försvaret skulle ha en folklig förankring, folket skulle försvara folket.

Styrkan med att försvarsmakten speglar befolkningen är att allas erfarenheter och kompetenser kommer till användning. Det är inte bara testosteronstinna som kan rädda liv.

De nya hoten kräver nya kompetenser. Inte enkom fysisk styrka och vad någon tar i bänkpress. Hot som klimatförändringar, cyberattacker och påverkansoperationer från andra länder är inte några framtidsscenarier.

Oavsett utfallet i Vilnius så måste Sverige bredda försvaret – på alla håll.

Följ ämnen i artikeln