Mejla

Ingvar Persson

Nu får Jonas Sjöstedt städa upp efter sig

Problemet med las-utredningen finns kvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYR≈N

Egentligen har mycket lite förändrats sedan mitten av januari förra året. Ni minns de där dagarna när Sverige till sist skulle få en regering och Jonas Sjöstedt hävdade att han hade ett hemligt avtal med Löfven.

Riksdagen ser ut som den gjorde då. Januariavtalet ser ut som det gjorde då. Och Vänsterpartiets alternativ ser också ut som de gjorde då. Ärligt talat är de ganska begränsade.

Då, i januari 2019, lovade Sjöstedt att fälla Stefan Löfvens regering om den lägger förslag om att i grunden förändra lagen om anställningsskydd. I förra veckan förnyades hotet och Vänsterpartiet krävde svar i dag. Det har man inte fått.

Skruvar upp retoriken

Att vänsterledaren nu skruvar upp retoriken är med andra ord bara konsekvent. Nu talar han om extraval och en misstroendeförklaring.

Är det ett allvarlig hot? Sjöstedt säger det, men det är osäkert om han kan fullfölja hotet. På sitt lite mästrande sätt förklarade Ulf Kristersson redan i förra veckan att han inte vill väcka misstroende på frågan om anställningsskydd.

Dessutom kan ingen veta om ett misstroende verkligen skulle leda till extraval.

Vänsterledaren vill inte heller idag sätta en deadline.

Måste stå vid sitt ord

Samtidigt har Sjöstedt dragit en röd linje. På något sätt måste han visa att ultimatumet från januari förra året inte bara var ord och att Vänsterpartiet inte acceptera att marginaliseras.

Som ett politiskt drag skulle en misstroendeomröstning Sjöstedt vet att han kommer att förlora nästan kunna vara elegant. Han har stått för sitt ord, han lämnar ett rent bord åt sin efterträdare och han slipper riskera att medverka till att Kristersson och Åkesson får makten.

Det skulle vara att rycka av ett plåster.

Som praktisk politik löser det däremot ingenting. Hotet från Gudmund Toijers obalanserade utredning om las finns kvar. Antagligen har den en majoritet i riksdagen. Det är fortfarande tryggheten i vardagen för drygt fyra miljoner anställda som ligger i vågskålen.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.