Vid Globen härskar grävskoporna

Utanför Aftonbladets redaktion vid Globen i södra Stockholm härskar grävskoporna i ett väldigt hål. Till för några veckor sedan stod här en rad gamla industri- och bilhandelslokaler. Nu ska det bli multi-arena; fotboll, rockkonserter och sådant.

Jag antar att det är utveckling. Snarare än fler motorvägar behöver Stockholm byggande och nya samlingsplatser. Framtiden för den här staden fastnar alltför ofta i tillfälliga opinioner och politiskt rävspel.

Ändå kan man fråga sig, är verkligen en fotbollsarena rätt sätt att använda pengarna? Det byggs trots allt en nationalarena i grannkommunen, och Stockholms Stadion ska också rustas. Kraven på nya arenor kommer inte heller tystna när bygget vid Globen är färdigt. Till skillnad från i till exempel Göteborg kan ju fotbollsklubbar i Stockholm inte dela stadion.

Personligen kommer jag trots allt att sakna de slitna lokalerna längs Arenavägen. Här fanns inte bara utrymme för lite udda verksamheter. Husen påminde också om att huvudstaden faktiskt har en historia som industriort. Det är en historia som annars döljs väl, och jag tror att det bidragit till att opinionsbildare i Stockholm ofta verkar ha så svårt att ta industrikrisen på allvar.

Krisen, eller om det är jobbpolitiken, fortsätter att skapa problem för arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. När storsatsningen på ”arbetslivsintroduktion” nu kan utvärderas efter tre månader är resultatet nedslående.

Arbetsförmedlingen konstaterar att många av de utförsäkrade är alldeles för sjuka för att ”introduceras”. Själva berättar de om blygsamma insatser från förmedlingens sida, och många har fått sin ersättning sänkt trots att arbetsmarknadsministern före jul försäkrade att det inte skulle hända.

Sannolikt kommer minst fyra av tio utförsäkrade att åter sjukskrivas.

Och som om inte detta vore nog, rapporterna om fusk med jobbcoacher fortsätter att strömma in. I tisdags kunde radioprogrammet P1 morgon berätta om företag som låter varje handledare ta ansvar för dubbelt så många arbetslösa som man lovat i kontraktet med Arbetsförmedlingen.

Vi har fått ”en felaktig leverans”, sa Jan Olof Dahlgren från generaldirektörens centrala stab på Arbetsförmedlingen.

Alla som minns Aftonbladets rapportering om skojeriet i coachningsbranschen vet att det inte är första gången.

”Det är svårare att granska än om det hade varit leveranser av bord eller stolar”, ursäktade Dahlgren.

Kanske är problemet just att verksamheten, och människorna, räknas som ”leveranser”. Marknaden har många förtjänster, med det är inte säkert att den är bäst på att bedriva arbetsmarknadspolitik.

Jag vet att de allsvenska fotbollsklubbarna har sysslat med gyttjebrottning i en månad. Men, handen på hjärtat, verkar det inte vettigare att vänta med seriefotboll till planerna blir gröna utan målarfärg?

I morgon möter Degerfors Landskrona BoIS i superettans premiär. En klassiker.

Följ ämnen i artikeln