Bli barnpiga och få bostad i höst

Passa barn – få lägre hyra. En typ av bostadslösning som dykt upp mer och mer.

”Del i villa, egen ingång till barnkär tjej, student. Barnvakt vid behov. Referens erfordras. Hyra 4 500 kr”

Så lyder en bostadsannons från ett par i Uppsala som hyr ut ett rum i sin villa, en annons som tidningen ETC uppmärksammade i helgen.

Villkoret för att få hyra är alltså att man är beredd att passa värdens treårige son. För varje tillfälle man passar pojken dras 80 kronor av från hyran, men några skatter eller arbetsgivaravgifter har paret i Uppsala inte betalat in.

Ett enskilt fall? Ingalunda.

Bostadsköerna växer

Enligt ETC:s granskning så finns det en rad privatpersoner som på olika annonssajter just nu erbjuder rumsuthyrning mot passning av barn eller till och med hundar. I vissa annonser kvittas hyran helt mot barnpassningen, i andra fall handlar det om att kostnaden dras av.

Så här kan alltså svensk bostadsbrist ta sig ut hösten 2015. Många är det som vill ha någonstans att bo och vems marknad det är råder det inga som helst tvivel om.

Bostadsköerna växer bakifrån och landets befolkning blir bara större.

Svindlande siffror

I veckan kom regeringen med förslag på hur man kan korta överklagandetiderna för bostäder. Tidigare har regeringen presenterat förslag på investeringsstöd för hyresrätter och byggbonussystem för kommuner som ­bygger.

Det är utmärkt, men ingen tror att det räcker.

Regeringens egen bedömning är att det måste byggas 250 000 nya bostäder fram till år 2020. Branschorganisationen för landets allmännytta, Sabo, säger att den siffran måste höjas med 180 000. Statliga Boverket spår att vi måste bygga över en halv miljon helt nya ­bostäder på fem år.

Det är svindlande siffror, men det borde gå att ordna. Det är bara en femtedel av jordens länder som har färre invånare per kvadratkilometer än Sverige. Bland EU-länderna är det bara Finland som slår oss. Men det tycks behövas radikala lösningar och en del hårda nypor från staten.

Ränteavdragen bör avvecklas, eftersom de driver upp priserna på bostäder och för att pengarna behövs till annat.

Många nya hyresrätter, till exempel.

Tvång att bygga nytt

Samtidigt som investeringar görs behövs en ny strategi för mark­användning.

Fastighetsekonomer på KTH har tidigare föreslagit att staten bör se över hur den kan tvinga kommuner att bygga nytt,

kanske genom att dra in bidrag om de man låter bli. Andra tycker att detaljplanekrav ska slopas och att kommuner som inte bygger helt ska berövas sitt planmonopol.

Vågar regeringen Löfven?

Det borde den. Vi kan inte tolerera att bostadsbristen ger oss ett samhälle där den enda chansen att få någonstans att bo är att man också blir hyresvärdens barnpiga.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.