Ledare

Ge polisen chans att hacka gängen

Politikerna trasslade in sig i FRA-debatten

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Idag väcks åtal mot ett 30-tal medlemmar i Vårbynätverket, som med brutala metoder försökt få kontroll över narkotikahandeln i delar av Stockholm. Orsaken är att polisen fick tillgång till gängets interna meddelanden efter att fransk polis hackat Encrochat, ett krypterat system för datakommunikation populärt i maffiakretsar.

Resultaten är svindlande. I Sverige sitter 250 misstänka gängkriminella häktade och ett 30-tal kriminella grupper har tryckts tillbaka, enligt uppgifter i DN.

Encrochat servrar fanns i Roubaix i norra Frankrike och systemet byggde på att användarna fick speciella krypterade telefoner som kunde användas för att i klartext planera mord, narkotikaaffärer och kommunicera med andra kriminella. Den franska polisen lyckades placera en trojan, alltså ett spionprogram, i en falsk uppdatering som gick ut till telefonerna. Sedan kunde de i realtid följa hur Europas brottslingar kommunicerade med varandra.

För många mord

Enligt DN var Sverige först inte tilltänkta som samarbetspartner, men man upptäckte alldeles för många planerade mord i Sverige. Så även svensk polis bjöds in i samarbetet.

I hela 74 dagar lyckades polisens spanare avlyssna Encrochat innan de upptäcktes och systemet släcktes ner. Under denna tid hann de avvärja fler mord och samla på sig stora mängder bevis. Sannolikt är hackningen av Encrochat en av de största framgångarna i Europas historia mot den grova organiserade brottsligheten.

Sverige ska vara glada för att vi fick vara med och få tillgång till uppgifterna, enligt vår lagstiftning är det som den franska polisen gjorde inte tillåtet.

Politiker livrädda

Det kan låta märkligt men orsaken till detta går delvis att spåra till den så kallade FRA-debatten för nästan 15 år sedan. Den gången ville FRA använda modern teknik och behövde därför nya befogenheter för att spionera på Ryssland. Det utlöste en bred diskussion om avvägningen mellan säkerhet och integritet som landade i en kompromiss i riksdagen.

Men en bieffekt var att politikerna blev livrädda för att ge myndigheterna mer befogenheter på detta område. Inte förrän inrikesminister Mikael Damberg drev igenom så kallad Hemlig dataavläsning 1 april 2020 har polisen börjat få de befogenheter som behövs i kapprustningen med gängen.

Historien om Encrochat visar dock att detta inte räcker. Svensk polis bör också få möjlighet och förmåga att göra det som fransk politik och Europol just lyckats med.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Anom – Kriminella över hela världen lurades in i polisens chatt

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Mikael Damberg

Hemlig dataavläsning

Stockholm

Ryssland

Fransk politik

Europol

Kriminella nätverk