Mejla

Eva Franchell

Femstjärnigt lyxhotell och gratis alkoholfest

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hotell Negresco, ett av världens bästa hotell.
Foto: Andrey Omelyanchuk
Hotell Negresco, ett av världens bästa hotell.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, borde stå för trygghet och tillförlitlighet. Den statliga myndighetens uppgift är just att hantera och förebygga olyckor och kriser.
Men i dag kan Aftonbladet avslöja att MSB-chefer bland annat bjudits på en exklusiv konferens i Nice på Franska Rivieran. Värd för mötet var Airbus Defence & Space som tecknat ett miljardavtal med den svenska myndigheten.

Airbus har också försett MSB med alkohol till ett årligt återkommande evenemang med flera hundra gäster.

Exklusiva hotell

MSB har nu tillsatt en internrevision som går igenom den omfattande bjudverksamheten. Och nog behövs det en revision, bara besöket på Rivieran visar på en myndighet i fritt fall. Normalt kan en myndighetsanställd till nöds acceptera en bricklunch, men där någonstans går mutgränsen. Det guldkantade besöket i Nice verkar vara något helt annat.

De MSB-anställda togs emot på anrika Palais de la Méditerranée. Hotellet ligger på Promenade des Anglais precis nere vid havet och det beskrivs som ett "ikoniskt femstjärnigt lyxhotell". Under konferensen bjöds de svenska tjänstemännen också på en galamiddag på det om möjligt ännu exklusivare hotell Negresco där sällskapet åt en middag under glaskupolen i Royal Lounge.

Skålade i alkohol

MSB:s generaldirektör godkände aldrig konferensresan och tjänstemännens verksamhetschef menar att hon visserligen inte var med, men att resenärerna beskrivit boendet som av Scandic-karaktär och att galamiddagen var en vanlig konferensmåltid.
Här måste vi ändå tillägga att hotell Negresco räknas som ett av världens bästa hotell.
Företaget Airbus Defence & Space har även sponsrat MSB:s årliga evenemang Rakeldagen. Senast i oktober samlades 800 inbjudna på Stockholmsmässan där man skålade i alkohol som betalats av Airbus. Men en myndighet får inte ta emot privata bidrag till verksamheten.
– Det strider mot grundlagen, konstaterar professor Olle Lundin i Aftonbladet.

Gränser suddas ut

– Det vore jättekonstigt om du kan ta emot privat sponsring från ett företag som du kommer att befinna dig i en framtida upphandling med.

Tjänstemännen på MSB ska givetvis inte dömas i den här ledartexten, men i dagens konsulttäta verksamheter ökar risken för mutbrott. Man känner varandra, hjälper varandra och bjuder varandra. Gränserna suddas ut och mutbrotten ökar. I fjol landade antalet mutbrottsdomar på en högstanivå, konstaterar också Institutet mot mutor.

Just Myndigheten för samhällsskydd och beredskap borde ha vett att skydda sin verksamhet från all sådan yttre påverkan.


Fotnot: Som ett brev på posten släppte MSB sin internrevision sent på onsdagseftermiddagen. Rekommendationen är följande:

• Tydliggör intern föreskrift om representation och ge vägledning kring den statliga värdegrunden.

• Ta förnyad ställning till samverkansformer och extern representation.

• Tydliggör reglerna för möten och resor i tjänsten samt för kostförmån.


Av: Eva Franchell

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.