Sluta utvisa till Italien

Ensam i Italien Ali, 18, tillsammans med sina vänner Malin och Daniel från Asylrörelsen på en bänk i Rom.

I dag skulle 18-årige Ali haft rätt att söka asyl i Sverige efter 18 månader i Malmö. I syfte att hindra honom från att kräva sin rätt utvisades han därför i veckan i smyg till Italien. Han dumpades av svensk polis mellan två gränskontroller. Aftonbladet har mött honom på plats i Italien.

Orsaken till att myndigheterna deporterade honom i hemlighet var att så många protesterat mot utvisningen. Man ville undvika bråk, demonstrationer och dålig PR. Därför specialchartrades ett flygplan, med enligt uppgift åtta poliser, för att utvisa Ali och ytterligare en person.

Italien är inte vilket land som helst i dessa frågor. Landet har vid flera tillfällen fått hård kritik från FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, för sin hårda flyktingpolitik och brutala metoder. Man har fått kritik av Katolska kyrkan och människorättsorganisationer som Amnesty International.

– Vi har vetat sedan många år är att i vissa delar av Italien är rapporterna många om att flyktingmottagandet inte är bra. Vi ser att det är ett ganska stort antal fall som handlar om barn, där många barn verkar må väldigt dåligt, säger Madelaine Seidlitz, jurist vid Svenska Amnesty.

EU:s gemensamma asylpolitik har vuxit fram under de senaste tio åren. Problemen med Italien är inte nya. 2003 blev det ramaskri när Umberto Bossi, ledare för partiet Lega Nord och medlem i Bersusconis dåvarande koalitionsregering föreslog att kustbevakningen borde skjuta på flyktingbåtar.

Tittar man på förhållandena i Italienska flyktingläger och de metoder landet använder, särskilt mot båtflyktingar söderifrån och mot romer, är det egentligen tveksamt om Italien platsar i EU:s gemensamma asylpolitik. Både Finland och Danmark har stoppat utvisningar av minderåriga dit.

Sverige stoppade 2008 på motsvarande sätt utvisningar till Grekland. Men till Italien fortsätter utvisningarna.

– Just nu bedömer vi att Italiens problem inte är så stora, säger Migrationsverkets biträdande rättschef Fredrik Beijer.

I veckan stoppades tillfälligt utvisningen av en annan Ali, 15 år, som upprepade gånger försökt ta sitt liv efter att han blivit misshandlad av gränspolis och utsatt för en grov våldtäkt i ett italiensk flyktingläger. Och nu börjar allt fler exempel nå offentlighetens ljus.

Anna Calderón, psykolog på barn- och ungdomspsykiatrin i Mora, berättade i gårdagens tidning om tre andra fall hon känner till. Hon berättade om ett av fallen, också en ensam pojke från Afghanistan:

– Han blev gripen av polis i Italien men sökte aldrig asyl där. Han levde på gatan i tält under vintern. Han frös och hungrade. Han fick köa i timmar för mat hos kyrkan. Där blev han utsatt för en grov misshandel av en annan flykting.

Efter besked om att han skulle utvisas till Italien igen högg han sig med en kniv i magen och blev inlagd på psyket i Örebro. Han åker inte levande till Italien, säger han.

Inte så stora problem, säger Migrationsverket.

Följ ämnen i artikeln