De arga högermännen vill tysta allt motstånd

”En människa kan mördas, men inte idéer”, sa Anna Lindh

Göran Persson bugar framför Anna Lindhs porträtt på begravningen 2003.

Den tidigare statsministern Ingvar Carlsson gav i våras ut en nätt men tung bok om livet och politiken med titeln ”I sällskap med döden”.

När han tittar tillbaka på sitt snart 90-åriga liv inser han att döden varit en ständig följeslagare. Vid 12 års ålder fann han sin far död i en hjärtinfarkt på golvet hemma i Borås. Traumat kom att prägla hela hans liv, inser han nästan åtta decennier senare.

Två andra dödsfall som format Ingvar Carlsson är morden på Olof Palme – och Anna Lindh.

Klassiskt tal

Första gången Carlsson mötte Anna Lindh var på ett SSU-läger i slutet av 1970-talet. Han minns ett kort samtal och att han kände på sig att de skulle mötas igen. Några år senare tog hon plats i riksdagen och 1984 valdes Anna Lindh till SSU:s första kvinnliga ordförande.

För allmänheten blev hon känd när hon höll ett tal på Olof Palmes begravning som kommit att bli klassiskt. ”En människa kan mördas, men inte idéer”, var hennes budskap.

Vad man inte visste då är att samma ord kunde sägas om Anna Lindh 17 år senare.

När hon blev knivskuren på NK den 10 september 2003 var hon en driven utrikesminister som höll på och förberedde sig för TV4:s slutdebatt om EMU-omröstningen.

Tidigt på morgonen därpå avled hon av sina skador.

Några månader senare erkände den 24-årige Mijailo Mijailović mordet. Hans förklaring var att han hatar politiker.

”Kvinnofrågor” väcker ilska

Det har nu gått 20 år och hatet mot främst kvinnliga politiker är värre än någonsin. Den nazistiske Almedals-mördaren hade Annie Lööf som en av tre måltavlor när han stack ihjäl psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby.

När Centerledaren avgick från posten förra hösten sa hon att hon var glad över att ”inte ha kommit till skada” under valrörelsen.

Förra året gav tankesmedjan SNS ut en rapport om hot och våld mot svenska politiker. Den visar att kvinnor i ledande roller drabbas värst. Typiska ”kvinnofrågor” som jämställdhet är förenat med särskild utsatthet.

”I praktiken åtnjuter kvinnor och män inte likvärdiga förutsättningar för att utöva politiska uppdrag i Sverige i dag”, skriver rapportförfattaren Sandra Håkansson.

Många kvinnor vittnar om att de drar sig för att ta på sig politiska uppdrag eller debattera vissa ämnen. Så kan vi givetvis inte ha det.

Hatet dödade Palme

I ett särskilt starkt parti i Ingvar Carlssons ”I sällskap med döden” beskriver han hatkampanjerna från den svenska högern mot Olof Palme och ställer frågan: Påverkades mördaren i sin gärning av det hat och förakt som riktades mot politikern och människan Olof Palme?

Carlsson konstaterar att den yttersta konsekvensen av hat är död. Detta har vi upplevt allt för många exempel på, från Lasermannen till Anton Lundin Pettersson.

Nu har det gått 20 år sedan Anna Lindh mördades. Hon var mitt i steget, bara 46 år gammal. I Eva Franchells biografi från 2022 är det tydligt att Lindh förberedde sig för ordföranderollen i Socialdemokraterna. Så blev det aldrig.

Idag kan vi se att en människa kan dödas, men tyvärr kan också idéer tystas.

De arga högermännen får bara inte vinna.

Följ ämnen i artikeln