Mejla

Pernilla Ericson

Servettbudgeten stryper källan till grundvatten

Högerpolitiken gör oss mer sårbara

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Pontus Lundahl/TT

LEDARE

Den stekheta sommaren 2018 var en hård smäll för Sverige. Grundvattennivåerna är fortfarande ovanligt låga i stora delar av landet. I Sala kommun gick man redan i januari ut och rekommenderade invånarna att spara på vattnet.

Senast det var så här illa redan i början av året var 2016. Då fick man transportera vatten till Öland hela sommarhalvåret. Ytterligare en påminnelse om hur sårbara vi är.

Men vi står inte handfallna inför hotet om sinande brunnar och dricksvattenbrist. Efter torkan sommaren 2016 satsade regeringen på att förebygga torka och öka grundvattnet. Bidragen till våtmarksprojekt var ett sätt att behålla vatten i de öppna landskapen och i skogen, men också motverka klimathotet – eftersom våtmarker binder koldioxid ur luften.

Så kom Moderaternas och Kristdemokraternas ogenomtänkta budget, som antogs med stöd av Sverigedemokraterna.

”Akut och bråttom”

I budgeten fanns inte det ekonomiska bidraget kvar, vilket blev ett hårt slag mot våtmarkssatsningen i länen, rapporterar nu Sveriges Radio. Ellen Hultman, biolog på länsstyrelsen i Östergötland, är mycket kritisk till M-KD-budgetens inverkan.

– Jag blir förvånad över att inte alla ser att det här är akut och bråttom och att vi har problem. Och måste sätta igång om vi ska få bukt med det här i framtiden, säger hon till Sveriges Radio.

Dubbelt så mycket nederbörd behövs

Att det råder brist på nederbörd kan de för de som bor i de nordligaste delarna av Sverige, där man dagligen tvingas skotta snö, tyckas vara ett märkligt påstående. Men det behövs dubbelt så mycket nederbörd mot vad som brukar falla de närmaste månaderna för att grundvattennivåerna ska återgå till normala, enligt Sveriges geologiska undersökning, SGU. Grundvattenmagasinen ska helst vara fulla när våren kommer.

Satsningen på våtmarker behövs, som en del av förberedelserna för att skydda Sverige mot klimathotet.

Borgerliga politiker som inte inser det gör oss betydligt mer sårbara.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.