Kampen om orden

”Hans text är en uppmaning till alla oss som låter språket växa fram att ta ansvar, tvinga oss själva att vara medvetna”

I reaktionen på det fruktansvärda hände något hoppfullt veckorna efter terror­dåden i Norge. Det var som en plötslig tillnyktring, ett uppvaknande. Bland politiker, på tidningsredaktioner, vid middags- och fikaborden. Vi såg på oss själva med kritisk blick, ställde frågan. Vad är det vi har hållit på med? Hur har debatten låtit? Vilka ord har vi använt, vilka åsikter har vi struntat i att bemöta?

Nu har 77 personer begravts. Om två veckor går Norge till val igen. Den politiska vardagen knackar på dörren. En annan fas börjar, med nya arbetsupp­gifter. I Norge, och för oss andra. På många sätt ännu svårare, eftersom den handlar om vardagligt slit.

Uppmanar alla att ta ansvar

Det pågår en kamp om orden, skrev Ola Larsmo i en av sommarens viktigaste texter, publicerad i DN en knapp vecka efter terrodåden. Texten handlar om språket som verktyg för att ändra verkligheten och vår uppfattning om rätt och fel, sant och falskt. Om vad som händer när ord tillåts byta innebörd. Som i Tyskland på 30-talet. Eller Sverige på 90-talet.

Larsmo letar inte syndabockar. Hans text är en uppmaning till alla oss som låter språket växa fram att ta ansvar, tvinga oss själva att vara medvetna. Att vi behåller den där kritiska blicken på oss själva.

Aftonbladet är Skandinaviens största tidning. Varje dag tar 2,4 miljoner läsare del av Aftonbladet, i olika kanaler. Det är en mäktig plattform. Det medför ett särskilt ansvar.

Aftonbladet är också ett viktigt forum för meningsutbyte och diskussion. Det är inte ovanligt att en artikel har tusen läsarkommentarer, eller mer.

Problemet är bara att om man läser kommentarerna till Aftonbladets artiklar, så är det lätt att tro att Sverige är ett land som domineras av hatfulla rasister. En liten andel av läsarna står för en mycket stor del av kommentarerna. Och de gör det anonymt. I de namn- och ansiktslösa kommentarsfälten skapas ett självbekräftande universum där hat­propaganda frodas. Och dit andra läsare tvekar att bege sig.

Ett viktigt steg

I dag lanserar Aftonbladets ansvarige utgivare Jan Helin en ny policy. Anonyma kommentarer ska ersättas med öppna. Dessutom ska tidningens reportrar lägga en del av sin arbetstid på dialog med läsarna, och därigenom skapa ett fönster till kommentarsfältens slutna värld.

Däremot finns fortfarande möjlighet att vara anonym i vissa forum, och i relation till reportrar.

Det är ett bra och viktigt steg. Förhoppningsvis kan Aftonbladet bidra till att hyfsa det offentliga samtalet. Till att orden inte förlorar sin betydelse.

Följ ämnen i artikeln