Halva Sverige ska försvaras

Det bidde en "Nato-utredning light"

Utpost En svensk soldat på post under den internationella insatsen i Afghanistan.

I dag blev regeringen och Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna överens om försvaret. Det är bra, till och med mycket bra att de till slut nåt en samsyn.

Att Miljöpartiet står bakom en uppgörelse med detta innehåll är en historisk händelse.

På pressträffen talade försvarsminister Peter Hultqvist om att skicka "signaler" till omvälden och till svenska folket om att Sverige tar utvecklingen på allvar.

Men resultatet blev väl lite sådär.

Hälften

Överbefälhavare Sverker Göranson hade begärt en ökning av försvarsanslagen med 20 miljarder på fem år för att genomföra den ambitionsnivå som politikerna lade fast i förra försvarsbeslutet.

I överenskommelsen får ÖB en ökning med 10,2 miljarder och därmed kvarstår den obalans mellan vilka arbetsuppgifter försvaret har och de pengar politikerna är beredda att lägga.

Samtidigt är det första gången på länge som politikerna visat en tydlig vilja att stärka försvarets förmåga vilket är glädjande.

Nato-utredning light

Partierna är även överens om att genomföra en utredning om Sveriges internationella samarbeten.

Enligt försvarsministern är det inte - inte - en Nato-utredning och alliansfriheten ska inte - inte - utredas.

Men det blir naturligtvis en "Nato-utredning light" även om socialdemokraterna inte vill uttrycka sig så.

Den förra utredningen i frågan var förra året. Då kom ambassadör Tomas Bertelman fram till att Sverige bör utreda Nato vilket alltså delvis görs nu. I sak är det att kasta pengar i sjön eftersom ett medlemskap inte är aktuellt under denna regering.

Steg mot värnplikt

Socialdemokraterna var motståndare till att avskaffa värnplikten 2010 men Alliansregeringen drev igenom beslutet med tre rösters övervikt i riksdagen.

I historiens ljus var det ett misstag och nu ska politikerna börja titta på olika lösningar där värnplikt kan kombineras med frivillighet. Både Norge och Danmark har organiserat sina försvar så.

Dessutom fortsätter upprustningen av Gotland vilket korrigerar ett annat tidigare misstag där Sveriges strategiskt viktigaste ö var tänkt att försvaras av hemvärnet.

Folkpartiet är oseriösa

Allan Widman (FP) gick snabbt ut och sågade uppgörelsen. Han har naturligtvis rätt i att det behövs mer pengar för att nå de mål riksdagen beslutat om.

Däremot visar det att partiet inte kan betraktas som varken seriöst eller pålitligt inom försvarspolitiken. Den regering Folkpartiet satt i till i höstas ligger närmare Vänsterpartiets försvarspolitik är den retorik Allan Widman nu använder.

Om Folkpartiet lämnat Alliansregeringen av de skäl de säger hade det gett respekt, nu framstår de bara som vindflöjlar.

Enveckasförsvaret

När den nuvarande omställningen av försvaret är färdig någonstans efter 2020 ska Sverige kunna försvara landet i en vecka mot ett begränsat angrepp.

Nu får ÖB hälften av det begärda tillskottet och får skruva ner de ambitionerna. Samtidigt försämras läget i omvärlden snabbt, Ryssland fortsätter agressionen i Ukraina och genomför en stor upprustning.

Skattebetalarna kan möjligen komma med invändningen att ett halvt enveckasförsvar är lite för låg nivå.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Följ ämnen
Nato