Vilka kunder företräder Kristerssons regering?

Regeringskansliet ser ut som en PR-byrå

Ulf Kristersson.

Nu har de nya ministrarna har valt vilka de vill ha som sina närmsta medarbetare. Och över en tredjedel av de nya statssekreterarna kommer direkt från jobb som lobbyister, enligt en granskning från Dagens Nyheter.

Det är minst sagt bekymrande.

Närmast arbetsmarknadsminister Johan Pehrson jobbar Sophia Metelius. Hon har arbetat hos Liberalerna tidigare, som chef för partiets tjänstemän på Regeringskansliet under tiden Januariavtalet gällde. Efter det gick hon till PR-byrån Kreab. Enligt Metelius själv gick jobbet ut på att sprida information om ”politiska beslutsprocesser inom Regeringskansliet och riksdagen”.

När Dagens Nyheter söker Metelius vill hon inte ställa upp på en intervju. Efter ett par dagar skriver hon – via en pressekreterare – att det är positivt ”att människor med olika bakgrund och erfarenhet jobbar inom politiken”.

Korrekt i sak, förvisso. Men just bakgrunden som lobbyist innebär vissa särskilda problem. Det väcker frågor kring vem statssekreteraren egentligen representerar.

Lobbyister är inte alltid öppna med vilka de företräder. När banden mellan politiken och lobbyismen blir för starka riskerar även politikerna att börja föra dolda, privata intressenters talan, snarare än folkets och sina väljares.

När Lotta Edholm utsågs till skolminister var det till exempel många som ifrågasatte Ulf Kristerssons val, eftersom Edholm vid tillfället satt i styrelsen för en friskolekoncern. Edholm ägde också aktier i bolaget för närmare 100 000 kronor.

Så suddas gränserna mellan politik och lobbyism ut.

En annan av de nytillträdda statssekreterarna är Dan Ericsson som börjat jobba hos landsbygdsminister Peter Kullgren (KD). Ericsson kommer direkt från en roll som partner och delägare i Diplomat Communications.

När Dagens Nyheter frågar honom vilka intressen han företrätt på Diplomat svarar han att han inte kan säga det. Trots det, påstår Ericsson, kan väljarna lita på hans lojalitet.

Dan Ericsson äger enligt DN fortfarande en egen PR-byrå.

Det finns regler för hur politiker får röra sig mellan till exempel ministerjobb och näringslivet. Varje fall bedöms i Karensnämnden. Men det finns inga tydliga regler för vad man får ha gjort innan sitt uppdrag.

Karensnämndens ordförande Anna Skarhed är bekymrad över antalet lobbyister som nu tar plats i regeringen.

– Det känns som en oroväckande utveckling. Att lobbygrupper kan få genomslag på regeringsnivå, på ett sätt som vi i Sverige inte sett tidigare. Men det här är följden av en utveckling där ekonomiskt starka gruppers påverkan på politiken är det nya normala, säger Skarhed till DN.

Man kan säga mycket om överbetalda lobbyister. Men med regeringen Kristerssons statssekreterare har PR-byråerna visat att de kan leverera politiskt inflytande på riktigt.

Vad tycker du? Chatta med skribenten om Kristerssons regering. Livechatten börjar 09.00 men du kan skriva inlägg redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Susanna Kierkegaard
    2 nov 2022

    Nu är det dags att sluta chatta för i dag. Tack för alla kloka synpunkter och frågor. Det är alltid roligt att diskutera med er!

    Vi hörs snart igen.

  • 2 nov 2022

    Politiker är personer som skall driva igenom förändring på uppdrag av sina uppdragsgivare.

    Problemet blir när dessa är osynliga. Då vet men inte ville de är eller vad de vill. Om man röstar på en politiker som inte redovisat vilka hen tar order ifrån hur skall man då veta vilka förändringar man får.

    Fredrik

    Precis, där satte du fingret på problemet.

    Susanna Kierkegaard
  • 2 nov 2022

    Varför ifrågasättes inte LOs överrepresentation i den tidigare regeringen

    Åke Andersson,

    Det brukar vara invändningen när man diskuterar detta. Men LO är tydliga med vilka de representerar. Detta sammanfaller också oftast med socialdemokratiska värderingar. Glöm inte heller att fackföreningsrörelsen grundade Socialdemokraterna, vilka senare grundade LO. Det är ingen hemlighet att man har liknande intressen.

    Frågan är om Johan Pehrson vill erkänna att han har samma intressen som Kreab?

    Susanna Kierkegaard
  • 2 nov 2022

    Välskriven artikel. Samtidigt vill jag lyfta att lobbyister är ett nödvändigt ont då de för med sig kunskap från näringslivet.

    Venedig kommissionen som verkar för demokrati och rättsstaten lyfter att lobbyister måste särskilt hållas ansvarig för vilseledande information samt upprätthålla god etiskt standard i övrigt.

    Ulf och Ebba m. fl. i regeringen som förmodas ha stort inflytande för bidra till en god demokratisk anda behöver föregå med gott exempel och inte tumma på sanningen. Ledarnas roll blir viktigare och står inför en svår uppgift med tanke på lobbyisterna och demokratin.

    Anonym

    Tack! Jag tycker att det är bra att politiker lyssnar på intresseorganisationer, det är man skyldig att göra som beslutsfattare. Men det är en annan sak att anställa folk från PR-firmor när man inte ens vet vilka intressen de företrätt.

    Susanna Kierkegaard
  • 2 nov 2022

    Glöm inte fas 3. Kan återuppstå.

    Kvinna

    Ni är flera som skrivit om det i chatten (hinner inte svara på alla inlägg), så det verkar vara en del som är oroliga. Jag hoppas att det inte blir så.

    Susanna Kierkegaard