Bristen på moral och lojalitet sipprar neråt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2003-11-13

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Resor till Monte Carlo, München och Pamplona. Poängsystem med videokameror och utegrillar. Lådvis med sprit i present till butikscheferna. Skandalen i Systembolaget rullar vidare.

”Det stänker på hela företaget” skrev vd Anitra Steen i gårdagens Aftonbladet.

Det ska det göra. Mutor i den omfattning som nu avslöjas beror inte enbart på privata tillkortakommanden. De kan bara förekomma i en korrupt kultur.

”Förslagen brottslighet i en krets med sina egna regler”, skrev Steen.

Om det vore hela förklaringen skulle missförhållandena ha avslöjats för länge sedan. Vid sidan av butikscheferna tycks såväl högre chefer som vanliga anställda ha hållit sig framme.

Anklagelserna om korruption haglar nu kors och tvärs genom bolaget. ”De tar oss, men högre chefer slinker undan”, som en anonym anställd uttryckte det i Aftonbladet.

Kanske beskriver uttalandet den korrupta kulturens kärna. Bristen på moral eller lojalitet sipprar neråt. Om andra tar för sig, varför skulle inte jag passa på när tillfälle ges?

De finns ett samband mellan å ena sidan kontokortsfuskande kommunalpolitiker och fallskärmshoppande direktörer och å den andra mutkolvar i företag och myndighet.

Systembolaget är nämligen inte ensamt. Tvärtom har det senaste året inneburit en rad korruptionsskandaler.

Miljonmutor i samband med beställningen av nya färjor till Gotlandsbolaget. På Migrationsverket sålde två tjänstemän svenska medborgarskap, bland annat till grova brottslingar, och i samband med utbyggnaden av Arlanda har fyra anställda på Luftfartsverket polisanmälts. Dessutom karteller och prissamarbete.

Vi har vant oss vid att betrakta Sverige som ett samhälle ovanligt fritt från korruption. Visst förekommer det att svenska företag använder smutsiga affärsmetoder, men inte här hemma. Svenska tjänstemän låter sig helt enkelt inte mutas.

Dessvärre tycks det vara dags att göra upp med den föreställningen. Svenska företag och myndigheter behöver effektiva redskap för kontroll och revision. Ekobrottsmyndigheten och andra rättsvårdande myndigheter behöver resurser för att kunna avslöja och fälla fuskare. Det behövs mer öppenhet. En större risk att åka fast kommer att ha dramatisk inverkan på moralen.

Efter avslöjandena i Systembolaget har motståndarna till försäljningsmonopolet fått nya argument. Åter hörs kraven på att alkohol ska kunna säljas i vanliga affärer.

Det är fel slutsats. Systembolaget är en viktig del av svensk alkoholpolitik. Privatisering är dessutom ingen garanti för en sundare affärskultur i alkoholbranschen, tvärt om.

Om härvan reds ut kan avslöjandena i Systembolaget tvärt om faktiskt innebära början på något positivt. För mutkolvar i företag och myndigheter skulle det vara en signal som visar att den allmänna moralen fortfarande inte accepterar mutor. För oss andra blir det en väckarklocka.

”Det är bara att ha stövlar och skyddskläder på för den här dyngan kan stänka länge”, skrev Anitra Steen i går. Det har hon säkert rätt i, dessvärre.

Ingvar Persson

Följ ämnen i artikeln