Sex svåra år med Fredrik Reinfeldt

18 sept 2012

Riksdagen öppnar

Misslyckad man Det går att argumentera för att jobben är Fredrik Reinfeldts största misslyckande.

Det har gått exakt sex år sedan de borgerliga partierna vann sitt första val som Allians för Sverige.

Jobben. Det var förklaringen till att svenska folket gjorde Fredrik Reinfeldt till statsminister. Han och hans kompanjoner lät väldigt övertygande när de berättade att de var rätt personer för att minska utanförskapet och få ut folk på ­arbetsmarknaden.

De lovade oss ”arbetslinjen” och kunde peka på rent groteska misslyckanden i arbetsmarknadspolitiken. Då, i januari för sex år sedan, var 28 000 personer långtidsarbetslösa. Socialdemokraternas löfte om att jobben skulle komma dög helt enkelt inte.

Arbetslösheten ökat

I dag öppnar riksdagen och statsminister Fredrik Reinfeldt ska läsa upp sin sjunde regeringsförklaring. Han lär inte ­säga något om att antalet långtidsarbetslösa svenskar nu är uppe i 70 000 personer. Han har nog heller inget att säga om att ungdomar i långvarig ­arbetslöshet på bara fyra år ökat med 700 procent.

Det går att argumentera för att det är jobben som är Fredrik Reinfeldts största misslyckande. Särskilt som 7,2 procent av hela arbetskraften stod ­arbetslösa i augusti.

Den teoretiska modell som regeringen Reinfeldt bygger sin politik kring gör gällande att om man ställer hårdare krav på sjuka och arbetslösa så kommer de kvickt bli anställda och friska.

Sjuka tvingas arbeta

Det är därför cancersjuka tvingas jobba – i strid mot medicinsk expertis. Det är därför föräldrar som förlorat sina barn inte får vara sjukskrivna. Det är därför sjuka som bara orkar arbeta deltid måste säga upp sig och leva på social­bidrag.

Under de borgerliga regeringsåren har antalet social­bidragstagare tredubblats. Ungefär 40 procent av social­bidragen betalas ut till arbetslösa, många av dem är inte ens med i a-kassan. Vår arbetslöshetsförsäkring är nu en av de sämsta i västvärlden.

Jobben har inte kommit

I fjol fick 60 procent av de som var inskrivna på Arbetsförmedlingen inte stämpla, och bara en av tio har rätt till en a-kasseersättning på 80 procent.

Reinfeldt tror att om människor lär sig att om privatekonomin kraschar – och samtidigt vet att de kommer få sänkt skatt om de börjar arbeta – så kommer de att få jobb.

Det är därför man sänkt ­inkomstskatterna med flera miljarder. Och det är därför den fattigaste tiondelen, enligt SCB, har fått ännu mindre pengar att röra sig med.

Under Fredrik Reinfeldts år som statsminister har jobben inte kommit.

Däremot har det blivit mycket, mycket svårare att inte ha ett jobb.

Följ ämnen i artikeln