Mejla

Eva Franchell

Nazister hindrar Prideparaden

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nordiska motståndsrörelsen står för värsta sortens homofobi.
Foto: Per-Olof Sännås / AFTONBLADET / 7240
Nordiska motståndsrörelsen står för värsta sortens homofobi.

LEDARE

Än en gång går svensk polis nazisternas ärenden.
Den här gången är det Mångfaldsparaden under Almedalsveckan som tvingas flytta på grund av Nordiska motståndsrörelsens närvaro.
Paraden har redan blivit en tradition. Under Sverigedemokraternas dag brukar RFSL ordna en demonstration för mångfald, ett Pridetåg som går genom de centrala delarna av Visby och nästan alla partier brukar hänga med. I år skulle paraden gå av stapeln den 4 juli klockan 15:30.

Men när Nordiska motståndsrörelsen fick sitt tillstånd samma dag klockan 16:00, då var det RFSL som fick flytta på sig. Polisen kunde inte längre garantera paradens säkerhet.

Ställ upp i paraden

– Om vi inte ändrade tiden skulle vi vara tvungna att ändra sträckan, säger Eric Fugeläng, RFSL, till tidningen Hela Gotland. Men när vi tvingas ändra tid för att polisen inte kan garantera vår säkerhet, då är det ett tecken på hur viktig paraden är.

RFSL och RFSL Ungdom uppmanar därför alla Almedalsbesökare att ställa in sina evenemang för att delta i Mångfaldsparaden. Så gör det, alla ni som vimlar i Visby. Gå med i paraden och markera hbtq-personers rätt att delta i det demokratiska samtalet. Nazisterna får aldrig vinna över demokratin.

Nazismen är ingen åsikt

– Jag hoppas att Mångfaldsparaden ska bli den största någonsin, säger Frank Berglund, ordförande för RFSL Ungdom.
– Hbtq-rörelsen attackeras allt oftare av högerextrema och nazistiska krafter och därför behöver alla som inte håller med nazisterna visa sitt stöd för dem som utsätts för deras hat.
Det här är inte första gången demokratin krockat med nazismen. Tidigare i år var det Socialdemokraterna i Falun som fick anpassa sin första majdemonstration på grund av Nordiska motståndsrörelsen. Försvarsminister Peter Hultqvist som var första majtalare konstaterade att ”nazismen är ingen åsikt utan brott mot mänskligheten”.

Värsta sortens extremism

Det är ändå anmärkningsvärt hur snabbt arrangörer för Almedalsveckan och Bokmässan släppt in den värsta sortens högerextremism. Det är oroande att polisen flyttar på traditionella demokratiska evenemang för att på så sätt bereda plats för Nordiska motståndsrörelsen. Det handlar om en våldsam organisation som sprider judehat och annan grov rasism, den vill störta det demokratiska samhället och ersätta det med ett nationalsocialistiskt styre. Hur organisationens ordförande beskriver Priderörelsen går inte ens att skriva i en anständig tidning som Aftonbladet.
Polisen kan inte fortsätta att gå dessa nazisters ärenden. Skyddet för vanligt folk måste stärkas. Mångfaldsparaden måste bli det största evenemanget i hela Almedalen denna sommar, för inget är så viktigt som att skydda demokratin.

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.