Extrem prisökning på studentettor i Luleå

Uppdaterad 2017-09-18 | Publicerad 2017-05-03

Bristen på studentlägenheter pressar upp priserna i de mindre universitets- och högskolestäderna.

De senaste årens prisökningar på små bostadsrätter slår hårt mot studenterna.
I Luleå har priserna ökat med 165 procent på sex år.
– Det ska inte vara pengar som avgör om man ska kunna gå den utbildning man valt, säger Carl Johan Granqvist på Luleå studentkår.

Det är väl känt att det är tillgång och efterfrågan som styr priset på bostadsrätter. Sett till hela beståndet är det störstäderna som redovisat de högsta prisökningarna på senare år, men när det kommer till de minsta lägenheterna är bilden en annan. Här toppar kommuner som Luleå, Jönköping, Sundsvall, Linköping och Växjö med prisökningar strax under eller över 140 procent de senaste sex åren.

Ettorna i Stockholm har under samma sexårsperiod stigit med 71,8 procent. Det visar en kartläggning från Svensk Fastighetsförmedling och Mäklarstatistik.

Fortsätter i samma takt

Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling, ser flera förklaringar till ökningen. Dels lockas att fler studenter till mindre orter som Luleå, Sundsvall och Växjö där universitetens utbildningar blivit allt mer attraktiva och antalet platser ökat. Dels har bostadsbyggandet inte hängt med. På många av de här orterna saknas små lägenheten som passar för studenter.

– Jag tror att det kommer att fortsätta i den här takten. Studenter ska fokusera på sina studier och slippa oroa sig för sin bostadssituation. Det blir intressant att följa den här utvecklingen, säger hon till TT och tillägger:

– Nybyggda studentlägenheter i Stockholm kan kosta många tusenlappar i månaden. I dagens ekonomi, med tanke på att hur ränteläget ser ut, kan det därför vara en mer attraktiv lösning att köpa en lägenhet som sedan säljs efter studietiden.

70 veckors väntetid

Studenterna i Luleå har haft en tuff bostadssituation länge. Väntetiden för en studentlägenhet har varit 70 veckor, men är nu på väg ner mot 50 veckor, enligt Carl Johan Granqvist, ordförande i Luleå studentkår. Det finns små hyreslägenheter hos både allmännyttan och privata fastighetsbolag, men de räcker inte.

– Det värsta är att det finns fall där studenter tvingats tacka nej till en utbildning för att de inte hittat någonstans att bo. Alla har inte råd att köpa en lägenhet och det ska inte vara pengar som avgör om man ska kunna gå den utbildning man valt, säger han till TT.