Fortsatt höga marginaler på bolånen

Uppdaterad 2018-08-30 | Publicerad 2017-05-09

Bankernas marginaler på bolån fortsätter att ligga på rekordnivåer.
Första kvartalet i år var marginalen 1,72 procent, enligt Finansinspektionen.
– Väldigt provocerande siffror, säger Håkan Larsson på Villaägarnas riksförbund.

Bankerna fortsätter att tjäna storkovan på att att låna ut pengar till bostadsköpare. Under första kvartalet i år var bolånemarginalen, bankernas faktiska utlåningsränta minus deras finansieringskostnad, 1,72 procent.

Det är en svag minskning från det senaste kvartalet då siffran låg på 1,73 procent, men ändå den näst högsta nivån sedan Finansinspektionen, FI, började mäta marginalen 2002.

”Täljer guld”

– Det är väldigt provocerande siffror. Bankerna fortsätter att tälja guld av lojala kunder, säger Håkan Larsson, boendeekonom på Villaägarnas riksförbund.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, är förvånad över att nivåerna är så höga.

– Jag trodde att bolånemarginalen skulle sjunka, men det är tydligt att bankerna väljer att inte konkurrera med varandra, säger han.

Vinster på 27 miljarder

De fyra storbankerna – Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank – gjorde under årets tre första månader vinster på 27,8 miljarder kronor, vilket var en ökning med över 50 procent jämfört med samma period ifjol. Det mesta kommer från räntenettot, som är det bankerna tjänar på skillnaden mellan in- och utlåning. Trots att Riksbankens reporänta fortsatt är superlåg.

– Jag förstår att det sticker i ögonen på många, att bankerna gör så stora vinster och att man ser att marginalerna är så höga som de är, säger finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP), till TT.

Statliga SBAB sänkte så sent som förra veckan sin bolåneränta för lån med kort bindningstid. Anledning är de höga bolånemarginalerna.

Omöjlig sits för kunder

Håkan Larsson på Villaägarna menar trots det att kunderna befinner sig i en omöjlig sits.

– Man brukar säga att man som kund ska vara aktiv och byta bank. Problemet är att bankernas räntor ligger väldigt nära varandra. Men man ska ändå göra vad man kan, annars kommer de aldrig att skärpa sig, säger han.

Joakim Bornold rekommenderar bolånekunder att göra en ny värdering av sin bostad inför ränteförhandlingen med banken.

– Sannolikt har värdet på din bostad gått upp, vilket innebär att bankens risk för ditt bolån sannolikt gått ner. Det kan sänka din ränta, säger han.