Nytt elprisstöd kritiseras av ekonomer

”Väldigt skadligt”

Publicerad 2023-01-10

Ett nytt elprisstöd till hela landet kommer till våren, meddelade energiminister Ebba Busch (KD) i går.

Det riskerar att minska hushållens motivation att spara el, tror ekonomer.

– Det vore bättre med riktade stöd till hushåll och företag som drabbas hårt, säger Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.

Under måndagseftermiddagen kom beskedet att regeringen arbetar med ett nytt stöd för höga elpriser, som denna gång ska gå till hushåll i samtliga fyra elprisområden i Sverige.

Stödet baseras på förbrukningen under november och december 2022, då hela landet hade mycket höga elpriser.

Men precis som när det förra elprisstödet presenterades finns det kritiker.

En av dem är Christina Nyman, chefsekonom på Handelsbanken.

”Bättre med riktade stöd”

Hon säger att det förvisso kan finnas en poäng med att de höga kraftnätsavgifter som tas ut vid höga elpriser återbetalas till användarna, men är tveksam till retroaktiva utbetalningar, som ju elprisstödet blir.

– Det vore bättre med riktade stöd till hushåll och företag som drabbas hårt och råkar illa ut, säger hon.

Christina Nyman är chefsekonom på Handelsbanken.

Utbetalningar av stöd som kompensation etablerar en norm hos Sveriges elkunder, anser Christina Nyman.

Det kan påverka motivationen att spara på elförbrukningen, något som regeringen också vädjat till svenskarna om att göra.

– Det finns en risk att man hamnar i en situation där man hela tiden kompenseras för marknadens effekter. Risken är att du tror att du kan få andra stöd även vid andra oväntade händelser, och det kan påverka hur du konsumerar, att du då inte drar ner på konsumtionen.

Hon påminner om att detta är det tredje elprisstöd som en svensk regering beslutar om. Stöd nummer två i ordningen, som ska betalas ut i februari, går dock endast till södra Sverige, elområde 3 och 4, och baseras på förbrukningen från oktober 2021 till september 2022.

– När stödet kommer inte bara en utan flera gånger så kan det skapa förväntningar och därmed kan det också påverka beteendet.

Professor kritisk: Väldigt skadligt

John Hassler, professor i makroekonomi vid Stockholms universitet, är inne på samma spår:

– Vi har haft en period där vi haft ont om el, och där priserna varit höga på grund av skillnader mellan produktion och konsumtion. Då är det enormt viktigt att det finns incitament för hushåll och företag att minska sin konsumtion, säger han till TT.

– Nu bygger man i stället upp förväntningar på att staten kommer gå in och kompensera när den här situationen uppstår igen. Att det inte är någon idé att vara mer effektiv i sin elanvändning. Det är väldigt skadligt.

Ekonomiprofessor John Hassler är också kritisk mot stödets utformning.

Han säger också att sannolikheten för perioder med ännu högre elpriser ökar till följd av att motivationen att spara el minskar. Därmed ökar också risken för bortkopplingar.

Utreder kostnadstak

Svaret från regeringen vad gäller kritiken har varit att stödet baseras på historisk förbrukning och därför inte bör uppmuntra till mer förbrukning. För det nya stödet ska myndigheten Svenska kraftnät dessutom utreda möjligheten att sätta ett kostnadstak.

– Det kommer fortfarande vara höga priser och många kommer nog ha incitament att fortsätta hålla nere sin förbrukning, för det kommer fortfarande vara dyrt. Det här är ett plåster, inte fullt ut en kompensation. Vi är Sverige och har återkommande vintrar i vårt vackra avlånga land med tuffare klimat i norr och det ska gå att bo i hela landet, sa Ebba Busch i går.