Så mycket spenderar vi på julklappar i år

Uppdaterad 2017-12-14 | Publicerad 2017-12-13

3 108 kronor spenderar svensken i genomsnitt på julklappar i år.

I år spenderar svensken drygt 3 000 kronor i genomsnitt på julklappar.
Sju av tio kostar på sig en tusenlapp kronor eller mer.
Mest generös julklappsbudget har 40-taggarna.
Och två av tre föräldrar kan tänka sig köpa julklappar från second hand till egna barn.

Julen närmar sig. Hög tid köpa julklappar. Av de svenskar som firar jul uppger hälften (48 procent) att de spenderar 1 000–5 000 kronor på julklappar i år, enligt Aftonbladets färska Inizio-undersökning.

Ytterligare 15 procent lägger mellan 5 000–10 000 kronor och 4 procent kostar på sig över 10 000 kronor.

3 108 juliga kronor

En diger och mestadels rolig julhandel – men där det kan komma surt efteråt när räkningar och delbetalningar duggar tätt.

– Huvudbudskapet är enkelt. Handla för pengar som du faktiskt har. Gör en budget. Så här mycket får det kosta och hitta de bästa alternativen. Försök få tid att göra lite research, säger Anna Hult, jurist specialiserad på krediter och betalningar på Konsumentverket.

Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Blocket, ger samtidigt vid kalkylatorn att svensken i genomsnitt spenderar 3 108 kronor på julklappar i år. Att personer i åldersgruppen, 40–49 år, är mest generösa och lägger ytterligare en tusenlapp under granen.

Betala i 60 månader

Köp nu och betala senare är ett utbrett lockbete. Inte minst sedan handeln över internet ökat explosionsartat. Var fjärde julklappsköpare köper någon klapp över nätet. Men se upp med olika former av delbetalningar både här och där!

– Vad är förutsättningarna? Vad blir totalkostanden för produkten om jag delbetalar? Kan vara rätt långa avbetalningstider. På vissa kapitalvaror har det gått att delbetala upp till 60 månader. Det innebär att du betalar för varan fram till julen 2022, säger Anna Hult på Konsumentverket dit konsumenter kan vända sig (Hallå konsument) med frågor.

Köp second hand

En ofta återkommande fråga är villkoren för olika betalningsmodeller.

– Säkrast är att välja en fakturabetalning. Speciellt när du näthandlar. Så du inte behöver betala förrän du faktiskt fått varan. Handlar du med kontokort så ha inte för mycket pengar på kortet som en säkerhetsaspekt, säger Anna Hult.

Färska undersökning visar också att de flesta svenskar numera kan tänka sig att köpa julklappar via second hand. Drygt 60 procent kan tänka sig att köpa julklappar till sina egna barn. Leksaker är det som är populärast att köpa second hand, många gör det för att handla miljövänligt – andra för att spara pengar.

Vilka får ny mobil?

– Just för barnfamiljer kan det ju vara en god idé att prata ihop sig med andra föräldrar om julklappsnivån. Så att inte alla tror att alla andra får en ny mobiltelefon, säger Anna Hult med glimten i ögat.

Hushållen budgeterar i genomsnitt åtta procent mindre kostnad för julfirande jämfört med förra året. Och i ett internationellt perspektiv är svenskar generellt ganska sparsamma med julklappsköp visar undersökning från Ferratum Groups.

Vi avsätter knappt 15 procent av den disponibla inkomsten (i juletider) till julklappar. kan jämföras med Mexiko, där invånarna lägger 35 procent på julklappar.

Rädda Barnen

Samtidigt som julhandeln omsätter närmare 80 miljarder kronor, spenderar 30 miljoner barn julen på flykt runt om i världen enligt Rädda Barnen. Nästan hälften av svenskarna anger att de i samband med julen ger ett välgörenhetsbidrag.

Men det är en annan historia och artikel.