Kollaps för småspararfavoriten efter sänkt betyg

Joakim Goksör/TT

Publicerad 2023-05-08

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB), med grundaren och vd:n Ilija Batljan, rasar på börsen efter sänkt kreditbetyg. Arkivbild

Ilija Batljans Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) skakas rejält av en sänkning av kreditbetyget till skräpnivå.

SBB:s aktier – med hundratusentals småsparare bland ägarna – slaktas på börsen och styrelsen kallas in till krismöte.

Skräpnivå för SBB:s kreditbetyg slog ned som en bomb på börsen. Fastighetsbolagets grundare, storägare och vd Ilija Batljan lät för bara drygt en vecka sedan inställd på motsatsen – att Standard & Poor's (S&P) skulle ta bort de negativa utsikterna för betyget.

SBB:s B-aktie – bland de mest omsatta på Stockholmsbörsen – rasade och stängde handelsdagen på minus 19,9 procent efter betygssänkningen. Bolagets D-aktie, som ger kupongränta i stället för utdelning, faller 26,6 procent.

”En missbedömning”

Det sänkta betyget – som innebär att S&P varnar långivare och investerare för hög risk – får flera konsekvenser. Kursraset gör att det kan bli svårt att få till den nyemission som planeras.

Det trycker även upp SBB:s räntekostnader, då stora delar av lånen har villkor som säger att räntan höjs om kreditbetyget sänks. Risken finns också att SBB:s bank stryper tillgången till krediter.

En analytiker TT pratat med, som vill vara anonym då läget är så känsligt, uppger att det kan handla om en ökning av SBB:s räntekostnader med 20 procent.

Tidningen Dagens Industri rapporterar att det blir ökade räntekostnader på 285 miljoner kronor per år. Tidningen uppger dessutom att SBB:s styrelse kallats in till ett extra möte för att hantera situationen.

Skuldsättning i fokus

Helena Lindahl, chef för SBB:s investerarrelationer, bekräftar tidningens uppgifter.

”Vi återkommer med information efter det”, skriver hon när TT frågar om det är möjligt att genomföra den planerade utdelningen och nyemissionen i det läge som nu råder.

”Det viktiga nu är att fortsätta att jobba för att få ner skuldsättningen och anpassa bolaget till den nya finansiella verkligheten med höga räntor”, tillägger hon.

Hon ser det som ”sjävklart” att det nu blir mer utmanande att lösa refinansiering för alla de lån som löper ut den närmaste tiden.

”Vi är dock väldigt trygga med att de tillgångar vi har i bolaget också innehåller nyckeln till lösningen. Den löpande operativa verksamheten kommer inte att påverkas av detta”, skriver hon.

Frida Bratt, sparekonom på nätmäklaren Nordnet – med över 21 000 kunder som är ägare i SBB – beskriver Ilija Batljan och SBB:s problem som en konflikt mellan att fortsätta dela ut pengar till ägarna samtidigt som man försöker stärka balansräkningen med en nyemission och försäljning av tillgångar.

”Det var en missbedömning av bolaget”, konstaterar hon efter S&P:s sänkning av kreditbetyget.

Brakförlust efter nedskrivningar

SBB redovisade i slutet av februari en brakförlust för årets första kvartal till följd av stora nedskrivningar av värdet på fastigheter och finansiella instrument. Bolaget bad i samband med detta ägarna om ett kapitaltillskott på 2,6 miljarder kronor – vilket fick många att reagera då bolaget just utlovat en stor utdelning.

Batljan förklarade i samband med kvartalsrapporten att det med nuvarande räntor på obligationsmarknaden inte ser attraktivt ut för SBB att ta upp nya lån där för att täcka de obligationslån som förfaller i närtid.

SBB – och Batljans ägarbolag – kan i teorin fylla på kassan med att fortsätta sälja tillgångar. I SBB finns utöver fastigheter även ett stort innehav i byggbolaget JM.

I Batljans ägarbolag finns det till övervägande delen hårt belånade SBB-aktier, men även där finns andra tillgångar som kan säljas för att stärka kassan vid behov.