Budgivningarna skenar i Stockholms innerstad

Publicerad 2014-08-28

En femtedel av budgivningarna driver upp priset med mer än 15 procent

Skillnaden mellan det pris som anges i annonsen och slutpriset för bostadsrätter i centrala Stockholm har dubblerats. Ofta driver budgivningen upp priset med omkring 40 procent.

– Lockpriserna är på väg tillbaka, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli.se.

2011 slopade Stockholmsmäklarna utgångspriset i bostadsannonserna och ersatte det med ett accepterat pris, som säljaren kunde tänka sig att släppa sin bostad för. Syftet var att få bort lockpriserna och de urspårade budgivningarna. Det fungerade. Åtminstone ett tag.
Nu pekar allt fler indikatorer på att lockpriserna är på väg tillbaka.

"Trenden har vänt"

Enligt en sammanställning som Svensk Mäklarstatistik gjort för Aftonbladets räkning har skillnaden mellan priset i bostadsannonserna och försäljningspriset fördubblats i Stockholms innerstad under de senaste åren.

I januari 2013 ökade priset med i snitt 4,1 procent. I rekordmånaden april i år var den siffran 8 procent. I Göteborg ökade priserna med hela 8,5 procent i juli.

– När acceptpriserna infördes låg prisökningarna i Stockholm på 18-20 procent. Efter införandet sjönk de kraftigt, men nu har trenden vänt, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

"Har blivit urholkat"

I en stor del av lägenhetsaffärerna i Stockholm kommer budgivningarna nu upp samma nivåer som innan acceptprisernas intåg. Det visar ny statistik från bostadssajten Booli.se. Hittills i år har ungefär en femtedel av budgivningarna i Stockholms innerstad drivit upp priset med mer än 15 procent, enligt Boolis siffror.

Årets rekordökning står en trea på Valhallavägen i Vasastan för. Det accepterade priset var 3 695 000 för de 81 kvadratmeterna. Det vinnande budet låg på 5,7 miljoner kronor. Ökningen? 54 procent.

– Lockpriserna är på väg tillbaka och accepterat pris har blivit allt mer urholkat, säger Josephine Linghammar, marknadsansvarig på Booli.se.

Boverket kritiskt

Mäklare brukar förklara de stora skillnaderna med att den heta bostadsmarknaden i framförallt Stockholm gör det svårt att hinna med att justera acceptpriserna.

Men Bo Söderberg, analyschef på Boverket, anser inte att det resonemanget håller.

– Om mäklarna verkligen vill och är duktiga på att bedöma värdet ska de inte hamna i de här överpriserna, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

Ingrid Eiken, vd för Mäklarsamfundet, anser inte att de stora prisökningarna innebär att lockpriserna är tillbaka.

– Det är ett kolossalt tryck på bostadsmarknaden på flera orter. Mäklarna ska kunna sina saker och göra marknadsmässiga bedömningar av priset. Men när priset stiger så snabbt tar det ett tag innan prissättningen anpassar sig till det nya läget.

– Innan acceptpriserna infördes var konsumenterna missnöjda med priserna i annonserna, nu är de framförallt missnöjda med bristen på bostäder. Den kan mäklarna inte göra något åt, säger hon.  

Följ ämnen i artikeln