Experten: Så ska du göra på börsen nu

Publicerad 2022-09-05

Helgens blixtinkallade presskonferens om elkrisen gav dystra besked om en stundande krigsvinter.

Det har skapat stor oro för hur allvarligt det kommer drabba de svenska hushållens besparingar.

Det har varit en rörig helg efter att det ryska bolaget Gazprom stoppat sina leveranser genom Nord stream 1 till Europa på obestämd tid. Det fick regeringen att blixtinkalla till pressträff där de meddelade att regeringen ska skjuta till 250 miljarder kronor i krisstöd till elbolagen. Allt för att undvika en en finanskris.

Finansministern kallar läget för mycket allvarligt, men stödet ska rädda de svenska hushållen.

Aftonbladet har pratat med experten Joakim Bornold, investeringschef på Levler om hur börsen kommer svara på beskeden.

– Att börsen kommer att sjunka är ett rimligt antagande med tanke på att gasens stryps på obestämd tid. Så är det tyvärr. Det spekuleras nämligen redan att den tyska börsen kommer öppna neråt, de drabbas allra hårdast av att gasen stryps, då kan man räkna med att även Stockholmsbörsen kommer att följa, säger han.

Börsen.

Ingen anledning till oro

Hur bör jag som privatperson agera på börsen? Behöver jag vara orolig över mina aktier och fonder?

– Nej, det behöver du inte. Detta kommer inte att påverka privatpersoner.

Joakim Bornold säger att statens räddningsaktion handlar om att rädda elbolag som hamnat fel och är ingenting som gemene man behöver tänka på.

– Man kan säga att strömavbrottet uteblev den här gången eftersom staten räddar oss. Men hade regeringen inte kommit med planen om krisstöd hade det kunnat bli en tuff smäll som hade fått börsen att falla ordentligt.

”Då blir det knepigare”

Magdalena Andersson gick ut och sa att likviditetsgarantierna ska vara på plats innan börsen stänger på måndagen. Hur tror du att börsen kommer stänga?

– En eller flera elaktörer har sagt att de inte kommer att ha pengar ”på kontot” om elpriset drar iväg. Det är det som staten ska rädda och se till att leverera innan stängning så att bolagen kan möta upp kraven från börsen när börsen stänger. Det är så de ser till att slippa en orolig börs dagen efter.

Vad händer om man inte får ihop garantierna?

– Då är det betydligt knepigare. Då måste bolagen hitta pengar någon annanstans. Eller så får de tvångssälja sina positioner och det kan bli kostsamt för många aktörer. Det vill man undvika.

Joakim Bornold säger att elkrisen som är nu är en varningssignal som visar att elmarknaden inte fungerar.

– Det är som en blodtransfusion som endast håller dig vid liv men inte räcker. Det finns ett akut behov att reformera elmarkanden.

Följ ämnen i artikeln