Finansgrabbarna deltar i Aktie Manager

Tipsar: Här är fallgroparna du ska akta dig för

Av: 

Gustaf Larsson

• Aktie Manager

Finansgrabbarna har gjort sig ett namn på Tiktok där de delar med sig av sina bästa börstips.

Nu deltar Viktor Ritsvall och Oliver Allemog, 19, i Sveriges roligaste aktietävling – och vill bidra med en seriös syn på börsen.

– Vårt mål är inte att vinna, säger duon.

Tävla i Aktie Manager HÄR - vem förvaltar en miljon bäst?

SÅ ANMÄLER DU DIG: Gå in på manager.aftonbladet.se – klicka på Aktie Manager senast måndag 26 april klockan 09.00


Den ena har varit på börsen sedan han var tolv år. Den andras intresse har nyss fyllt ett år.

Men 19-åringarna Viktor Ritsvall och Oliver Allemog, som utgör Tiktok-duon ”Finansgrabbarna” har trots det en närmast identisk sparstrategi. Lugnt och stilla – tid ger avkastning.

När de nu deltar i Aftonbladets tävling Aktie Manager har de inget intresse av att vinna. Snarare vill de visa upp hur man bygger ett långsiktigt sparande.

– Vi kommer att försöka hålla oss till ungefär samma strategi och tänka långsiktigt. Det som kommer skilja sig är att det endast är aktier i denna tävlingen, vi sparar i vanliga fall mycket i fonder, säger Viktor.

Hur tänker du Oliver?

– Med tanke på att jag inte kommer kunna köpa fonder i den här tävlingen kommer min strategi absolut skilja sig. Men tankesättet kommer att vara samma: jag kommer försöka investera brett och i olika branscher.

Viktor Ritsvall och Oliver Allemog deltar i Aktie Manager

”Tur kommer avgöra”

Aktie Manager pågår i sex veckor, men på den verkliga börsen måste man tänka helt annorlunda, fortsätter duon.

– Om man vill vinna denna tävling gäller det att ta hög risk och ha extremt mycket tur. Vi tror inte så mycket på tur och därför kommer vi att ta lite lägre risk, säger Viktor som får medhåll av Oliver.

– Precis, tur kommer att spela en stor roll för hur aktiekurserna utvecklas på en så kort tidsperiod som sex veckor. Däremot ska vi försöka göra allt vi kan för att ha turen på vår sida, genom att köpa stabila företag som vi tror på plus ha god riskspridning.

Vilka fallgropar ska man akta sig för på börsen?

– Det är främst att sätta för mycket pengar i små bolag med höga värderingar, även kallat för förhoppningsbolag. Jag undviker även bolag som inte än går med vinst, säger Viktor.

”Våga vara inaktiv”

Oliver är inne på samma spår:

– Det finns många fallgropar, men om jag ska säga en är det vikten av att ha en plan. Försök hålla dig till en strategi och följa den. Det är enkelt att snabbt byta ut aktier om det kortsiktigt går dåligt, men håll dig till din plan. Att våga vara inaktiv vid “kaos” är också ett val.

Vad är era bästa tips för aktienybörjare?

– Det bästa tipset till en nybörjare är att tänka på att sprida sin risk. Sätt inte alla pengarna i samma bransch eller bolag utan välj lite av varje, säger Viktor.

– Jag tänker precis som Viktor att det är bättre att satsa på en grupp av aktier i stället för att gå för smalt. Även om koncentration och fåtal innehav är viktigt för att få en väldigt hög avkastning misslyckas oftast majoriteten med det, säger Oliver.

Vanligtvis ger de börstips på Tiktok – nu ska FInansgrabbarna delta i Aftonbladets aktietävling.
Tävla i Aktie Manager HÄR - vem förvaltar en miljon bäst?
Publisert:

LÄS VIDARE

Tog förstaplatsen efter slutspurt: ”Jätteroligt”

ÄMNEN I ARTIKELN

• Aktie Manager

Stockholmsbörsen

Sparande

Fonder

Aktier