Malmström: Tvingas vidta åtgärder snabbt

Publicerad 2018-03-02

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström är "djupt besviken" över att USA:s president Donald Trump vill införa höga importtullar för stål och aluminium.

– Vi måste införa några säkerhetsåtgärder, säger hon.

Nästa vecka ska tullavgifter införas på 25 procent för stål och 10 procent för aluminium som importeras till USA, säger president Trump.

Han motiverar beslutet med att amerikanska företag behandlats orättvist av andra länder i flera decennier och att det krävs för att skydda landet. Utspelet har mötts av kraftiga reaktioner från omvärlden, inte minst EU.

– Det kom inte helt oväntat, vi har legat i startgroparna för detta de senaste veckorna. Samtidigt är vi djupt besvikna. EU är ju allierat med USA, de flesta EU-länder är med i Nato, och att då få den här säkerhetsmotiveringen slängd i ansiktet på oss känns väldigt bittert rent politiskt, säger Cecilia Malmström.

EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström.

Sverige drabbas

Hur exakt avgifterna ska se ut presenteras nästa vecka. Men något som redan står klart är att tarifferna kommer att få konsekvenser för europeisk och svensk stålindustri, säger handelskommissionären.

Hon hade hellre sett att man undantog vissa länder, som Sverige, Kanada, Mexiko, Japan, som är klassiska USA-allierade.

– Sverige är ett av ett tiotal EU-länder som kommer att drabbas. Hur mycket tror jag inte någon vet.

EU:s handelsministrar träffades i tisdags i Bulgarien och där var de flesta överens om att ett beslut om tullavgifter från USA inte kan gå obemärkt förbi.

– Jag har ett väldigt starkt stöd att vidta motåtgärder. Jag kommer naturligtvis att gå till WTO som ett första steg, möjligen med andra länder som också är drabbade, säger Cecilia Malmström.

”Eventuella motåtgärder”

– Vi kommer att vidta vissa säkerhetsåtgärder för att skydda stål- och aluminiumindustrin. Och vi kommer nog att behöva vidta motåtgärder, det är väldigt sorgligt men medlemsländerna var väldigt tydliga på den punkten, fortsätter hon.

Hon exemplifierar med en lista på amerikanska produkter som straffades 2002, som juice, whiskey, Harley Davidson och jordnötter.

– Det är synd för vi vill ju handla med USA på ett öppet sätt. Här eskalerar en situation på ett olyckligt sätt.

Risk för dominoeffekt

Problemet är att det finns en överkapacitet av stål i världen som främst kommer från Kina. Nu drabbas Europa när USA och EU kunde ha vidtagit gemensamma åtgärder mot Kina, säger Malmström.

EU-toppen vill inte tala om risken för ett handelskrig men säger att man måste undvika en dominoeffekt.

Även inom USA kommer kritik mot Donald Trumps utspel, bland annat från olje- och gasindustrin som hävdar att tariffer på stål kommer att slå ut jobb inom energisektorn eftersom kostnaderna för infrastrukturprojekt blir högre.

– Det här kommer att leda till att stålprodukter blir dyrare för amerikanska konsumenter. De är naturligtvis inte glada, säger Cecilia Malmström.