Så jobbar pensionsvalets hetaste placerare

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-10-26

Det stora tillförseln av PPM-pengar får inte den framgångsrika förvaltarduon Henrik Didner och Adam Gerge att ändra sin placeringsstrategi.

Tvärtom.

De kommer hålla fast vid sitt fokus på tillväxt och låg risk.

994 kunde inte Henrik Didner och Adam Gerge ana vilket klipp de skulle göra 2001. De var då två aktieintresserade forskare från Uppsala universitet som gjorde sitt aktieintresse till värv och drog igång ett fondbolag. Sedan dess har det bara gått uppåt. I år gör de trots obefintlig marknadsföring det stora klippet på PPM-valet.

Med små resurser och från Bredgränd i Pelle Svanslöskvartens Uppsala förvaltar de en av de bästa Sverigefonderna. Sedan starten har avkastningen legat en bit över 550 procent. Den goda utvecklingen har lett till en stadig ström av nytt kapital till fonden. Från ingenting har fonden vuxit till 1,4 miljarder kronor.

Men det stora klippet blir PPM-pengarna. Didner & Gerge har hittills fått 91 Mkr av de 4 miljarder som placerats. Är valet som gjorts i Norrbotten och delar av Västerbotten representativt skulle fonden få ett ytterligare tillskott på 1,2 miljarder kronor av de totalt 56 miljarder kronor som svenska folket fördelar i höst.

Har ni öppnat champagneflaskorna och kaviarburkarna nu när det gått så bra i PPM-valet?

- Vi är inte den typen av människor. Vi räknar hela tiden med att flödet kommer att avta”, säger Henrik Didner.

Ni har haft en minst sagt slimmad förvaltarorganisation med dig och Adam plus två som skött pappersarbetet. Ska ni skala upp förvaltarorganisationen nu när fondförmögenheten växer?

- PPM är en enda ny kund. Det tar inte mer tid. Det är lika lätt att köpa aktierna. Men övriga kunder har nu passerat 10 000. Vi är fyra totalt och måste gradvis anställa fler.”

Följer ni kursutvecklingen via internet nu?

- Ha, ha. Nej, text-TV:n har lite större skärm och det är smidigare då jag håller på och jobbar med datorn.

Stora fonder och små bolag med liten handel är något som inte går ihop eftersom det ofta är svårt att göra affärer utan att kurserna rör sig. Oroar det dig?

- Rent matematisk kan det minska avkastningen och att vi tappar några bolag. Men de mindre bolagen har över tiden bidragit tämligen marginellt till avkastningen i portföljen. De är förhållandevis få och vi letar inte uttryckligen efter småbolag utan alla typer av aktier.

Vad har ni för placeringsstrategi?

- Vi ska se tillväxt i bolagen. Vi har en låg riskprofil. Till det bidrar att vi inte handlar så mycket. Per september hade vi en omsättningshastighet på 0,87 gånger.

(Det motsvarar en genomsnittlig placeringslängd på 14 månader. Redaktionens anmärkning).

Förutom tillväxtbolag som Ericsson och Hennes & Mauritz har ni flera konjunkturkänsliga aktier som Sandvik, SKF och SCA i er portfölj. Ni är tydligen inte rädda för att konjunkturen ska vika?

- De har en relativ blygsam värdering och det är fina bolag. Det är skälet till att vi har dem.

Har ni några favoritmodeller för att värdera aktier som p/e-tal, styckningskalkyler eller kassaflödesanalyser?

- Vi är inte så kvantitativa. Vi tittar lite på p/e-tal för att få en känsla för framtiden.”

Betyder det att ni använder relativvärdering också?

- Ja, annars kan man bli för försiktig i goda börstider. Men vi skruvar ned riskerna när värderingarna stigit kraftigt. Vi köper t ex företag med låga p/e-tal som är försiktigt värderade.

Nyheter som kan få aktierna att stiga, s k triggers, har blivit allt populärare ingredienser när analysfirmorna rekommenderar köp och sälj. Är det något ni också anammat?

- Vi undviker triggers och korta grejor. Vi sitter under korkeken och tänker över de större skeendena och försöker att undvika att drivas med i det dagliga flödet.

Ni har tre externa analysfirmor som hjälper er med analyser. Vilka är det?

- SEB är vår bank så det är ingen hemlighet att Enskilda är en av dem. De övriga är vi lite försiktiga att gå ut med. Men det är bara att titta på Affärsvärldens ranking vilka som kommer bäst ut. SEB är störst. Men man måste ha lite prispress också.

Här är portföljen

De största innehaven i Didner och Gerges portfölj. Listan anger de olika aktiernas andel av portföljvärdet den 30 september.

Mikael Vilenius/Ekonomi24 (mikael.vilenius@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln