Regeringen: Kartlägg undantag från amortering

Publicerad 2022-12-22

Högerpartierna gick till val på löften om pausad amortering.

Men Finansinspektionen (FI) har sagt nej.

Nu vill istället regeringen att FI ska kartlägga hur undantag från amortering fungerar i dag.

Att pausa amorteringskravet på bolån är en fråga som jagar regeringspartierna och stödpartiet Sverigedemokraterna.

Samtliga fyra gick nämligen till val på löften om att förändra regelverket kring amortering.

Men den ansvariga myndigheten, Finansinspektionen (FI), har varit tydlig:

– Vi har förklarat att vi inte ser något behov av några förändringar, och inte heller avser att göra några sådana i de regler som gäller, sa myndighetens chefekonom Henrik Braconier till Aftonbladet i början av december.

Möjlighet redan i dag

Då hade frågan redan utretts och avfärdats av FI och även sågats av Riksbankschefen Stefan Ingves.

Men hos finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) lever den kvar.

Nu får FI i uppdrag av regeringen att kartlägga undantagen från amorteringskraven under vintern 2022 till 2023, för att se om möjligheten att be om en tillfällig paus i amorteringen fungerar.

Den som har bolån har nämligen redan i dag möjlighet att ansöka om tillfälliga undantag från amorteringskraven.

Bankerna kan bevilja en paus om det finns särskilda skäl, som inkomstbortfall till följd av sjukdom, arbetslöshet, eller att ett hushåll får så kraftigt ökade utgifter, som stigande elkostnader, att de ekonomiska marginalerna krymper markant.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman.

Tydligare bild

I ett pressmeddelande tar Niklas Wykman upp den höga inflationen:

– Många hushåll får just nu betydligt högre levnadsomkostnader. Det skulle dock bli än mer kännbart om inflationen blev kvar på dagens höga nivåer. Vi är samtidigt medvetna om att amorteringskraven påverkar många hushåll. Därför är det bra att bankerna har möjlighet att bevilja tillfälliga undantag för hushåll som fått väsentligt försämrade ekonomiska förutsättningar, exempelvis till följd av stigande elkostnader.

Det står också att syftet med uppdraget till FI är att få en tydligare bild av hur väl möjligheten till tillfälliga undantag fungerar i praktiken.

”Bra att många amorterar”

– Det är bra att många amorterar på sina bolån, det är ett sätt att bygga motståndskraft mot oförutsedda händelser. Det är också centralt att inte försvåra för penningpolitiken i en miljö med mycket hög inflation. Men det är också viktigt att den flexibilitet som finns i Finansinspektionens regelverk verkligen fungerar som tänkt när den som har ett lån hör av sig till sin bank, annars kan situationen bli än mer betungande för hushåll som får svårt att klara höga kostnader denna vinter, säger Niklas Wykman.

I uppdraget ingår också att undersöka konsekvenserna av den rådande ekonomiska situationen med stigande inflation och höga elpriser.

FI får nu i uppdrag av regeringen att kartlägga undantagen från amorteringskraven under vintern 2022 till 2023.

Följ ämnen i artikeln