Timbro-kritiken: ”Väljarna har inte fått vad de röstat för”

Publicerad 2023-02-20

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) har tydligt stängt dörren för ett slopat amorteringskrav.

Det får Benjamin Dousa, vd på borgerliga Timbro, att gå i taket. Ett solklart löftessvek, menar han.

– Lägger vi samman allt det som sades innan valet och hur lite som faktiskt levererats, då kan man konstatera att väljarna inte fått det de röstat för.

Frågan om amorteringskravets vara eller icke vara har varit en följetong sedan valrörelsen.

Högersidan gick till val på att helt ta bort eller förändra amorteringskravet. Men i en intervju med Aftonbladet som publicerades på fredagen tog finansminister Elisabeth Svantesson (M) bladet från munnen och stängde dörren – en gång för alla.

– Att ha en bred amorteringspaus nu när läget är betydligt sämre än vad vi såg i augusti och september skulle påverka inflationen i en negativ riktning. Det skulle inte heller gynna hushållen, sa Elisabeth Svantesson.

Elisabeth Svantesson (M).

”Nytt besked som jag tolkar det”

Beskedet väcker nu kritik från den egna sidan av den politiska paletten.

– Jag reagerar på att det är ett så tydligt nej nu från finansministern om att ta bort amorteringskravet. Det var ett nytt besked som jag tolkar det, säger Benjamin Dousa, vd på borgerliga tankesmedjan Timbro och tidigare Muf-ordförande.

Han köper inte att ett förändrat amorteringskrav skulle ha negativ påverkan på inflationen – som Riksbanken, Finansinspektionen och nu alltså Elisabeth Svantesson menar.

Benjamin Dousa hänvisar bland annat till siffror som SBAB:s chefsekonom Robert Boije tagit fram.

– Det finns beräkningar som visar att ett slopat amorteringskrav skulle påverka inflationen med 0,07 procentenhet, alltså väldigt lite om ens något. Jag köper inte argumentationen att det här skulle vara inflationsdrivande och att det är fel läge.

Timbros vd Benjamin Dousa.

Kritik om löftesbrott

Han menar att finansministerns uttalande i Aftonbladet är ett tydligt svek av regeringens vallöfte.

– Det här var ett skarpt vallöfte från högersidan i valrörelsen. Det var miljontals väljare som röstade på de här partierna för att de ville ha ett skifte i den ekonomiska politiken. Hittills har de inte fått något alls.

Tror du att den här frågan kan få en större påverkan på väljarnas syn på regeringen?

– Jag tror att man ska se det som en helhet. Hade det varit så att den här regeringen hade gått fram med ytterligare ett jobbskatteavdrag för att stimulera hushållen och göra det lättare att klara höjda räntor och inflation, då tror jag man hade kunnat leva med att man har kvar kreditrestriktioner. Men nu när man i praktiken fått ett oförändrat skattetryck och amorteringskravet ligger kvar så blir det väldigt tufft för hushållen.

Är det din bild att regeringen spelar ett högt spel här med väljarnas stöd?

– Ja, lägger vi samman allt det som sades innan valet, och hur lite som faktiskt levererats då kan man konstatera att väljarna inte fått det de röstat för.

”Det här var ett skarpt vallöfte från högersidan i valrörelsen”, säger Benjamin Dousa.

”Vill se offensiva reformer”

Benjamin Dousa efterlyser nu att regeringen och finansminister Elisabeth Svantesson levererar tydliga ekonomiska reformer framåt.

– Jag vill se offensiva reformer där man vågar sänka skatter i vårändringsbudgeten.

Finansministern säger att man inte kan räkna med att allt regeringen har sagt sig vilja genomföra kan göras i en budget. Hur ser du på det?

– Ja, men man kan ju göra något i alla fall. På flera andra politikområden rör det nu på sig och man börjar rulla ut förändringar, men på det ekonomiska området så sker ingen förändring, ingen förbättring och inget av de skarpa vallöften man hade i valrörelsen uppfylls.