Kvinnor tar mindre risk i pensionsvalet

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2000-10-30

Kvinnor placerar sina pensionspengar i etiska fonder med låg riskprofil.

Män satsar hellre på högrisk- och tillväxtmarknader som Kina, Latinamerika, Ryssland och Östeuropa.

Det visar i en sammanställning som Premiepensionsmyndigheten, PPM, gjort för Ekonomi24:s räkning.

När svenskarna placerar sina PPM-pengar förstärks alla fördomar som tänkas kan kring män och kvinnor. Kvinnor väljer i större utsträckning etiska fonder och undviker risk. Män kastar tryggheten över axeln och satsar på tillväxtmarknader med hög risk.

Åtminstone om man ska döma av de resultat som hittills redovisats, baserade på hur spararna i Norrbotten och Västerbotten valt. Det framkommer av en körning som Ekonomi24 specialbeställt hos Premiepensionsmyndigheten.

De fonder som hittills attraherat flest kvinnliga sparare är fondbolaget KPA med sina fyra etiska fonder som solklara vinnare. Rankar man fondbolagen efter popularitet ligger KPA på 16:de plats hos kvinnor, jämfört med på 22:a plats totalt sett. I KPA Etisk Räntefond kommer 74 procent av de hittills 1,8 miljoner kronor från kvinnor. För de två övriga fonderna, KPA Etisk Blandfond 1 och 2, som placerar i både räntebärande papper och aktier och i vilka 5,5 respektive 8,8 miljoner kronor investerats, kommer 68 respektive 70 procent av pengarna från kvinnor.

Dessa siffror ska jämföras med att av de totala PPM-pengar som hittills placerats kommer endast 41 procent från kvinnor, vilket förklaras av att färre kvinnor än män gjort ett aktivt val och av att de har mindre pengar att placera.

Alternativ till kommunala sektorn

- Man kan se det som att vi nu cashar hem på den profileringsstrategi vi haft hela tiden, säger Carina Lundberg, VD för KPA Fonder.

- Vårt mål har ända från början varit att utgöra ett alternativ för den kommunala sektorn och vi vet genom undersökningar att det är just sparprodukter med etisk profil de vill ha.

Kvinnor som är anställda inom den kommunala sektorn, räknar hon bland bolagets främsta anhängare. Privatanställda män är däremot den grupp som är minst intresserade av produkterna.

- Det är rätt vanligt att män i den gruppen blir upprörda och börjar skrika om ’hyckleri’ så fort man för etiska frågor på tal. Jag förstår inte varför men det är väl bara att acceptera, säger Carina Lundberg.
de fonder som hittills lockat över

75 procent manliga sparare finns högriskfonder

Håller den hittillsvarande trenden i sig och visar sig gälla även för resten av landet innebär det cirka 250 nya fräscha miljoner i förvaltat kapital till bolaget. Även om det fortfarande är en försvinnande liten del av de totala PPM-pengarna innebär det ett rejält klirr i kassan för KPA. Idag handlar ligger bolagets totala fondförmögenhet runt 400 miljoner kronor.

En annan aktör som drar vinstlott hos kvinnorna är Föreningssparbanken och dess fondbolag Robur. De fonder som hittills fått mest pengar från kvinnor är Roburs Aktiefond Pension och Roburs Europafond Mega.

- På riksplanet har vi inte gjort någon kampanj särskilt riktad till kvinnor, däremot har vi på lokal nivå haft aktiviteter där vi riktat oss väldigt specifikt till kvinnor. Det har bl a skett genom att vi har bjudit in till 1-2 timmar långa kvällsträffar där vi informerat om det nya pensionssystemet och särskilt uppmanat yngre kvinnor att göra medvetna val, säger Bertil Stensgård, tillförordnad marknadschef på Robur.

Över 80 procent män

Tendensen att kvinnor väljer att ta betydligt lägre risker med sina pensionspengar än män är helt klar. Bland de fonder som hittills lockat över 75 procent manliga sparare finns högriskfonder som huvudsakligen placerar på emerging markets som Kina, Ryssland, Latinamerika och Östeuropa. Av de som hittills placerat pengar i t ex Hagströmer & Qvibergs Rysslandsfond och Sogelux Fund Equities China är över 80 procent män.

- Att kvinnor placerar försiktigare än män sitter fortfarande djupt rotat, säger Pia Nilsson, VD för Fondbolagens Förening och med ett mångårigt förflutet som rådgivare i privatekonomi.

- Även om man börjar kunna se en svängning genom att kvinnor i allt större omfattning vågar placera i aktier än i räntebärande papper. Men av hävd och tradition prioriterar vi säkerhet och trygghet när det gäller ekonomiska beslut. Det var samma sak när allemansfonderna kom 1984; kvinnorna satte hellre sina pengar på banken och det tog en tre-fyra år innan de vågade placera dem i fonder.

Lotta Edling/Ekonomi24 (lotta.edling@ekonomi24.se)

Följ ämnen i artikeln