Bopriserna sjunker allt snabbare

Publicerad:
Uppdaterad:

Bostadsmarknad

Prisnedgångarna på bostadsmarknaden tilltar.
De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna sjunkit med 7 procent i landet.
Men säljarna börjar nu acceptera en lägre prisnivå, menar Svensk Mäklarstatistiks försäljningschef Hans Flink:

– Man börjar vänja sig vid lite lägre priser vilket leder till fler avslut.

Bostadspriserna fortsätter ner enligt Svensk Mäklarstatistik.
Foto: Johnér
Bostadspriserna fortsätter ner enligt Svensk Mäklarstatistik.

Höstens prisfall på bostadsmarknaden höll som väntat i sig även i december. Priserna backade med 3 procent på landets bostadsrätter, och med 2 procent på villamarknaden, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– December är en typisk månad när priserna brukar gå ner. Att bostadsmarknaden svajar ger en extra effekt, säger Hans Flink.

Stockholm och Malmö backar

Foto: Svensk Mäklarstatistik
Hans Flink

Under perioden oktober, november och december sjönk bostadsrättspriserna med 7 procent i riket. Enligt Valueguards HOX-index var prisfallet än större: −8,7 procent under perioden.

Störst var nedgången i centrala Stockholm och Stormalmö (–8 procent), enligt Svensk Mäklarstatistik. HOX-index visar att priserna gick ned med nästan 10 procent i Stockholm samma period.

– Det är stora siffror så klart. Vi får backa till 2008 för att hitta lika stora nedgångar flera månader i rad, säger Hans Flink, som betonar att årets sista månader brukar vara ostadiga.

I Stockholm ligger nu priserna på en klart lägre nivå jämfört med för ett år sedan. I december 2017 såldes bostadsrätter i centrala Stockholm och Storstockholm 5 respektive 6 procent billigare än i december 2016.

– Det blir ganska mycket omräknat i kronor. I centrala Stockholm handlar det om över 4 000 kronor per kvadratmeter, säger Hans Flink.

Trendbrott på villamarknaden

Även på den annars så stabila villamarknaden har det skett ett trendbrott. För första gången sedan 2012 sjönk villapriserna på årsbasis i Stockholm, enligt Svensk Mäklarstatistik.

– Det är ovanligt och har att göra med att hela Stockholm är satt under tryck, säger Hans Flink.

Men trots de röda siffrorna är bostadsmarknaden långtifrån död. Faktum är att det gjordes fler bostadsrätts- och villaaffärer under förra året jämfört med 2016, såväl på helårsbasis som under sista kvartalet och i december.

I Stockholm gick antalet affärer visserligen ner under 2017, inte minst under hösten. Men i december pekade pilarna brant upp med 31 procent fler affärer jämfört med samma månad 2016.

Det tolkar Hans Flink som att säljarna nu börjat acceptera lägre priser.

– Man börjar vänja sig vid lite lägre priser vilket leder till fler avslut. Jag tror att de flesta som ägt sitt boende under några år kanske accepterar att de får en halv miljon mindre än grannen som sålde i somras. Majoriteten har ändå tjänat pengar, säger Hans Flink.

Utbudsexplosion

En starkt bidragande faktor till höstens och vinterns prisfall har varit den explosionsartade utbudsökningen. På Booli har exempelvis antalet bostadsrätter till salu fördubblats under årets två första veckor, jämfört med samma veckor i fjol.

Hans Flink tror att det stora utbudet kommer att bestå under 2018.

– Man ska inte dra för stora växlar av slutet på 2017. Vi får vänta några månader innan vi vet hur 2018 kommer utveckla sig. Men jag tror på stort utbud, många avslut och något lägre prisnivå, säger han.

Klart är i alla fall att hushållens syn på bostadsprisernas utveckling framöver slagit om rejält. Enligt SEB:s boprisindikator tror nu 43 procent på fallande priser det kommande året. 30 procent tror samtidigt på stigande priser, en minskning från 36 procent förra månaden.

– Det är en stor omsvängning som har skett de senaste månaderna. Boprisindikatorn har sjunkit med hela 63 enheter sedan oktober och det är nu betydligt fler som tror på fallande priser än på stigande. De sjunkande förväntningarna har sammanfallit med en nedgång i de faktiska priserna och nu blir det intressant att följa utvecklingen under vintern och våren. Det finns tecken på att marknaden redan är på väg att stabiliseras men det är alldeles för tidigt att blåsa faran över, säger SEB:s privatekonom Jens Magnusson i en kommentar.

Foto: Svensk Mäklarstatistik
Foto: Valueguard
Publicerad:

LÄS VIDARE