Peter kan aldrig mer ha sex – men nobbas av försäkringsbolaget

Publicerad 2023-03-04

Peter skadades allvarligt under ett samlag.

Länsförsäkringar vägrar att betala, och hävdar att skadan varit självförvållad.

– Det känns helt absurt och innebär ju att beroende på vilket försäkringsbolag man har så kan man vara helt oförsäkrad i sovrummet, säger Peter.

En förflyttad madrass som delvis hamnat utanför sängen och som plötsligt vek sig.

Det är bakgrunden till den olycka Peter råkade ut för under ett samlag, och som ledde till en ovanlig och permanent skada.

– Jag var tillsammans med min fru och fick ett tryck mot min ädlare del i samband med en balansförskjutning där jag fick hennes tyngd på mig.

Sökte omgående hjälp

Peter förstod omgående att det som hänt kunde vara allvarligt och uppsökte sjukvård.

– Jag har fått vård av specialistsjukvård inom urologi. Till slut fick jag besked om att jag skulle genomgå medicinsk behandling under ett år och därefter bedömas.

Efter ett års väntan kom domen.

– De genomförde då ytterligare en ultraljudsundersökning där de konstaterade att det inte går att åtgärda det här. Detta med anledning av skadans omfattning och kopplingar till nervbanor. Det är en livslång skada som innebär att jag aldrig mer kan genomföra ett samlag. Det är en tragedi för mig och min fru.

Med beskedet om att det var något som Peter skulle behöva hantera för resten av livet, vände han sig till de försäkringsbolag han har olycksfallsförsäkring hos – Skandia och Länsförsäkringar.

Skandia begärde att få ta del av det medicinska underlaget, vilket försäkringsbolaget lät en medicinsk rådgivare granska. Därefter meddelade Skandia att de bedömde att skadan Peter ådragit sig låg inom olycksfallsförsäkringen, och att ett sexsiffrigt belopp betalas ut för att täcka den medicinska invaliditetsgrad som de bedömer har uppstått.

”Jag kan aldrig mer genomföra ett samlag”, säger Peter. Bilden är en genrebild.

Besked om avslag

Från Länsförsäkringar var det dock en helt annan ton, enligt Peter.

– Jag fick besked bara någon dag efter att jag skickat in ärendet att det avslogs. De hänvisade till att sådana skador som uppstår genom plötslig belastning och tryck vid samlag inte räknas som olycksfallsskador.

Enligt Peter uppger handläggaren att skadan är självförvållad.

Att en skada är självförvållad kan vara ett skäl till att försäkringsbolag inte anser att en skada uppfyller kraven i en olycksfallsförsäkring. Det kan röra sig om att en försäkringstagare ägnat sig åt kampsport eller liknade idrottsutövning. Det kan även bero på att skadan uppkommit i en situation där det är uppenbart för försäkringstagaren att det föreligger risk att skadas.

– Att det händer en olycka i ett sådant här sammanhang som inte är normalt, inte förväntat och som jag inte ens trodde var teoretiskt möjligt känns inte som jag hade kunnat förutse risk för. Rent krasst innebär det i så fall att Länsförsäkringar menar att du är oförsäkrad i ditt eget sovrum.

Peter får pengar av Skandia men inte av Länsförsäkringar. Bolaget menar enligt Peter att skadan är självförvållad.

Vill få omprövning

Peter har nu valt att överklaga Länsförsäkringars beslut.

Han har fått besked från försäkringsjätten att de kommer att ompröva hans fall, men de har samtidigt ställt ett krav som han är kritisk till.

– Nu ska de titta på ärendet igen. Men de begär inte att få in underlag från de sjukvårdsgivare som varit inblandade. I stället vill de att jag ska skriva på en fullmakt så att de kan få ut uppgifterna från Skandia om deras bedömning.

– Det känns orimligt att de inte kan göra sitt jobb själva på det underlag som finns att tillgå.

Länsförsäkringar vill inte svara på några frågor som specifikt rör Peters ärende men uppger att man kan svara övergripande.

– Generellt är det så att alla försäkringar har olika villkor som ska vara uppfyllda för att få en ersättning. Olika försäkringsbolag har olika villkor och begränsningar för vad försäkringen täcker och inte täcker. Då kan det bli olika bedömningar, säger Ola Kallemur, pressansvarig på Länsförsäkringar.

Han uppger att en försäkringstagare som inte är nöjd med det besked den fått i ett ärende har möjlighet att överklaga, både till för försäkringsbolaget, men även till allmänna reklamationsnämnden.

Kan du säga något om uppgiften att ni valt att inte ta del av det medicinska underlaget innan ni fattade ert beslut?

– Jag kan inte gå in på detaljer i det här ärendet då det råder absolut kundsekretess.

Fotnot: Peter heter egentligen något annat.