Löning – så här ska du göra med pengarna

Experternas bästa tips för att rivstarta hösten

Av: Gustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

Katsching! Äntligen trillar lite efterlängtade nya slantar in på kontot för många.

Men innan du springer iväg till klädbutiken eller krogen finns det ett par saker som du bör tänka på.

– Om man väntar är det risk att det inte finns något kvar, säger sparekonomen Christina Sahlberg.

Sparekonomerna Christina Sahlberg och Sharon Lavie vill påminna om att inte bränna hela lönen på nöjen – trots att den kanske lockar en fredag som denna.
Foto: Jerker Ivarsson / pressbild
Sparekonomerna Christina Sahlberg och Sharon Lavie vill påminna om att inte bränna hela lönen på nöjen – trots att den kanske lockar en fredag som denna.

Den 25:e smäller det, som bekant. Och kanske är knallen lite extra hög just denna månad, eftersom det inte är ovanligt att kontokortet får jobba hårdare än vanligt när hösten drar igång.

Det gäller dock att inte låta glädjeyran ta överhanden. Sparekonomerna Sharon Lavie och Christina Sahlberg, som är knutna till Schibsted respektive Compricer, manar till eftertanke.

– Det första man ska göra när lönen kommer är att sätta av en del till sitt buffertsparande. Om man väntar för att se vad som finns kvar i slutet på lönen att spara så är risken att det inte finns något, säger Sahlberg.

– Betala löpande räkningar som hyra, el, hemförsäkring och barnomsorg först. Om du har möjlighet är det sedan en bra idé att betala lite extra på krediter och lån, säger Lavie.

”Finns hundralappar att hämta”

När höstvindarna börjar vina är det också klokt att ägna en del tid åt att planera framåt.

– Försök portionera ut utgifter som barnens aktiviteter, vinterkläder, födelsedagar och julfirande. På så sätt slipper du en ketchupeffekt av kostnader, säger Sharon Lavie.

Hon rekommenderar också en genomgång av abonnemang och avtal.

– Kan du få bättre ränta på dina lån, bättre pris på elen eller kan du få samma surf till lägre kostnad? Här finns garanterat hundralappar att hämta.

Tipset: Gör sparandet automatiskt

När det gäller det viktiga sparandet så förordar Christina Sahlberg en automatiserad lösning.

– Om du känner att du har små marginaler så sätt ändå upp ett sparande på någon eller några hundralappar. Låt dessa pengar gå direkt till ett sparkonto med insättningsgaranti och ränta.

– Har du större utrymme tycker jag att du ska spara på lång sikt. För över en summa varje månad till ett investeringssparkonto där du köper globala indexfonder. Där kan pengarna växa.

Publicerad:

LÄS VIDARE