Ska jag låta fonderna stå kvar – eller sälja?

Sparekonomen Christina Sahlberg svarar på läsarnas frågor

Av: Christina Sahlberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Sälja fonder.
Foto: TT
Sälja fonder.

Jag har sparat sedan jag blev pensionär. Tar ut min pension. Jobbar lite. Sparar i vanligt sparande nu och fryst i fonder. Har fastighetsfonder som nu ökat i procent igen. Ska jag låta dem stå kvar? Är 67 år och behöver också kapital efter min 70-årsdag.

Mvh Ulla

CHRISTINA SVARAR: Jag tolkar dig så som att du nu sparar på sparkonto men har också några fastighetsfonder och andra fonder som du slutat att spara i. Och att du kommer att behöva börja ta ut din pension efter du fyller 70 år. I och med att börsen går upp och ner så ska du endast ha pengar där som du vet att du inte behöver röra på tre–fem år, så du gör helt rätt i att börja spara på ett sparkonto nu.

Se bara till att du får lite ränta där, det vill säga ha inte pengarna på ett nollräntekonto hos storbanken. Har du i dag det mesta av din framtida pension i fonder kan det vara dags att sälja lite nu när börsen står högt. I och med att du troligtvis kommer att ta ut din pension under en längre tid, så skulle jag rekommendera att du fortsätter att ha en del på börsen. Det vill säga de pengar som du inte behöver inom några år.

Dock skulle jag rekommendera dig att inte endast ha en fastighetsfond utan att addera en global indexfond – då sprider du riskerna bättre och betalar dessutom en låg avgift. Fortsätter börsen att gå upp kan du sedan sälja av en andel av ditt fondsparande varje år så att du minskar din exponering mot börsen ju äldre du blir. Går börsen ner så väntar du tills den är upp igen innan du säljer.

Publicerad:

LÄS VIDARE