Riksbanken: Styrräntan lämnas oförändrad

Nya beskedet: Räntan sänks i maj eller juni

Publicerad 2024-03-27

Riksbanken lämnar styrräntan oförändrad på 4 procent.

Samtidigt öppnar de upp för sänkningar i början av sommaren.

– Det här blev ändå den påskpresent till hushållen som många hoppats på, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

Som väntat lämnar Riksbanken styrräntan oförändrad, uppger man på onsdagsmorgonen. Men banken öppnar samtidigt upp för kommande lättnader:

”Om inflationsutsikterna fortsätter att vara gynnsamma kan styrräntan troligen sänkas i maj eller juni”, skriver Riksbanken.

På en pressträff säger Riksbandschefen Erik Thedéen att det är 50 procents chans för en sänkning i maj.

– Vi vill få ytterligare bevis på att inflationen stabiliseras vid målet innan vi går vidare med räntesänkningar, säger han.

Riksbankens räknar med att sänka räntan tre gånger inom ett år. De vill inte gå för fort fram, säger Thedéen på pressträffen.

– Vi måste känna oss fram. När vi genomför räntesänkningar, hur reagerar ekonomin?

Frida Bratt.

”En påskpresent”

Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, betonar att beskedet var väntat – men att Riksbankens tydliga besked om en snar sänkning, är positivt för hushållen.

– Det här blev ändå den påskpresent till hushållen som många hoppats på. Visserligen får bolånetagarna vänta på godsakerna och fortfarande är det inte tydligt om en första räntesänkning kommer i maj eller juni, men man göra ändå klart att sänkningarna kommer och man håller dörren öppen för att gå före de stora centralbankerna med en sänkning, säger hon.

Bratt lämnar samtidigt en tydlig uppmaning till de som funderar på att binda sin bolåneränta:

– För bolånetagarna innebär detta att det är ett sällsynt dåligt läge att binda räntan just nu. Gör det inte, utan ha is i magen och vänta in de räntesänkningar som kommer. Se också till att din bank faktiskt följer med ner när styrräntan sänks, annars är det upp till rejäl förhandling.

De påverkas av beskedet

Branschkollegan Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken, understryker att det framför allt är de med rörlig boränta som påverkas av en framtida sänkning.

– Att räntan sänks kommer påverka framför allt de med rörliga bolån. Det som är viktigt att komma ihåg är att även rörliga ränta är bunden i tre månader. Det gör att det inte är säkert din ränta sänks i samband med att Riksbanken sänker, utan kan släpa upp till tre månader.

Magnus Hjelmér på Ica-banken.

Men även andra, utan bolån, påverkas av Riksbankens agerande.

– Även om du inte har bolån kan du påverkas av sänkt ränta, exempelvis genom lägre ränta på privatlån eller leasingavtal. Sänker Riksbanken tidigare än europeiska centralbanken kan även kronan försvagas. Det handlar dock bara om någon månad, så effekten bör inte bli alltför omfattande, säger Magnus Hjelmér.

Svenskt Näringsliv ville ha sänkning nu

Men alla är inte lika positiva. Sven-Olov Daunfeldt, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, hade velat ha en sänkning redan nu.

”Vi hade gärna sett att Riksbanken varit framåtblickande och sänkt räntan redan nu. Väntar man för länge ökar risken för kraftiga sänkningar för att få upp inflationen till målet igen och samtidigt utsätter man företag och hushåll för onödigt lidande”, skriver han i en kommentar.

 Riksbankschefen Erik Thedéen.

Följ ämnen i artikeln