Ingen ersättning när Charlie, 7, behövde isoleras

Mamma Helen är hemma med barnen sedan sex månader

Av: Linus Lindgren

Publicerad:
Uppdaterad:

Sjuåriga Charlie såg fram emot att börja skolan – men när pandemin kom rådde hans läkare familjen att sätta sonen i karantän.

Nu har mamma Helen varit hemma med Charlie i sex månader – helt utan ersättning.

– Det känns som att de har glömt att barn kan tillhöra en riskgrupp, säger hon.

Coronapandemin har slagit hårt mot många. En av dem som har drabbats hårt är familjen Sigurdsson i Varberg.

De fick ett samtal från familjens immunolog fredagen den 13 mars. Virologen hade då efter noga övervägande kommit fram till att familjens yngsta, Charlie, 7 år, var i en riskgrupp för coronaviruset.

Helen Sigurdsson harvarit hemma med sin sjuårige son Charlie i sex månader utan att få någon ersättning från någon.
Foto: FOTO: MALIN ARNESSON
Helen Sigurdsson harvarit hemma med sin sjuårige son Charlie i sex månader utan att få någon ersättning från någon.

Charlie föddes med ett hjärtfel som han hittills har opererats för fyra gånger, och fler hjärtoperationer väntar.

Hans hjärtproblem har även gett honom en autoimmun sjukdom. Kort beskrivet har Charlie ett kraftigt nedsatt immunförsvar.

”Sätt honom i karantän”

Beskedet om att Charlie befann sig i en riskgrupp kom även med ett råd från läkaren: sätt honom i karantän.

Charlies föräldrar valde att följa rådet från läkaren och isolerade både Charlie och hans elvaårige storebror.

Det innebar att Charlie aldrig fick gå till sin första skoldag. Istället blir han nu hemskolad av sin mamma.

Foto: MALIN ARNESSON
Bröderna Charlie och Ted spelar fotboll.

Den enda lektionen som Charlie kan vara med på är idrottslektionerna. I alla fall så länge de är utomhus, att redskapen han använder är behandlade med handsprit och det går att hålla avstånd till klasskamraterna.

– Det var självklart att vi lyssnade på läkarens råd. Vi vill ju inte utsätta Charlie för det här viruset. Han kan bli väldigt sjuk om han skulle smittas av covid-19, säger Charlies mamma Helen Sigurdsson.

Ingen ersättning att få

Men karantänen har inte varit någon dans på rosor för familjen. Helen har inte kunnat jobba då hon har valt att vara hemma med sina två barn – och någon ekonomisk ersättning finns inte att få.

– Jag har inte fått några pengar från någon. Det är tur att vi har kunnat spara pengar som vi har fått använda under den här perioden. Vi har också använt en del av våra insparade föräldradaga, säger Helen.

En annan räddning för familjen är att pojkarnas pappa, som arbetar som snickare, har kunnat fortsätta arbeta. Hans arbetsgivare har dessutom ordnat så att han kan arbeta utomhus och alltid med samma person för att undvika att han ska ta hem viruset från jobbet.

– Vi klarar oss. Men varför ska en familj som vår inte få något stöd? Det är jättebra att människor i riskgrupper får ersättning, men det känns som att de har glömt att barn också kan vara i en riskgrupp, säger Helen Sigurdsson.

Foto: MALIN ARNESSON
Familjen har skrivit ett brev till statsministern och hoppas kunna förändra situationen för dem själva och familjer i en liknande situation.

”Tänker på ensamstående”

Riskgrupper har rätt till ersättning från försäkringskassan, men det är bara den som har ett arbete och på grund av smittorisken inte kan arbeta som har rätt till ersättning. För föräldrar till barn i en riskgrupp finns ingen ersättning.

– Det måste finnas andra familjer som har det så här. Jag tänker på alla ensamstående föräldrar som inte har någon ersättning alls. Det är jättebra att vissa får hjälp, men vi måste också få det, säger Helen Sigurdsson.

”Kommer jag att dö om jag får corona?”

Men det är inte att familjen inte får någon ersättning som är det jobbigaste. Helen Sigurdsson beskriver hur de hela tiden är oroliga över att bli sjuka i covid-19.

– Den oron som många kände i början av utbrottet känner vi fortfarande. Att veta att ens barn är i riskgrupp för att bli riktigt sjuk är inget man slutar tänka på utan det hänger med i allt man gör, säger hon.

– Innan vi blev isolerade hemma pratades det mycket i skolan om covid-19 bland barnen och han kom hem med frågor som ”kommer jag att dö om jag får corona?”.

Familjen har nu skrivit ett brev till statsministern och hoppas kunna förändra situationen för dem själva och familjer i liknande situationer.

I skrivande stund har de inte fått något svar från Stefan Löfvens kontor.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE