Så sparar du till nästa års semester

”Involvera hela familjen”

Av: Elisa Amorelli

Publicerad:
Uppdaterad:

Semesterperioden är knappt över men det är redan dags att börja planera inför nästa.

I alla fall om du vill få ut så mycket som möjligt av sommaren 2021.

Semestern är knappt över och än finns tid för bad, utflykter och glassätande. Så varför ska man börja tänka på nästa års semester redan nu, Magnus Hjelmér?

– Ser man till det teoretiska så är vår hjärna inte konstruerad för att tänka särskilt långt in i framtiden. Vi gillar att fokusera på det som ligger närmst i tiden och det är ofta därför högtider och semestrar blir jobbigt dyra när de börjar närma sig, säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken.

En smart lösning för att hålla ner kostnaderna är att planera så långt i förväg du bara kan. Enklast gör du det genom att ha en stående överföring för semestern, julen eller barnens skollov till ett speciellt sparkonto.

– Det behöver inte handla om särskilt många hundralappar varje månad för att det ska göra stor skillnad. Vem vet, du kanske rent av ska börja köpa julklapparna redan nu för att inte få en chock sista månaden?

 

Hur planerar man semesterbudgeten 2021?

Kolla upp hur mycket semestern kostade i år, sätt det i relation till vad ni vill göra nästa sommar och kom igång att månadsspara. Hjelmér rekommenderar att man involverar hela familjen genom att sätta upp gemensamma semestermål och går igenom framstegen varje kvartal för att lättare kunna relatera.

– Det finns superbra digitala verktyg för detta där alla kan vara med och följa resan. Vi tenderar till att inte vilja svika nära och kära vilket gör att ett gemensamt semestersparande ofta blir av. Och det bästa sparande är ju faktiskt det som blir av.

Privatekonomen Magnus Hjelmér tipsar.
Foto: Getty/ Ica-banken
Privatekonomen Magnus Hjelmér tipsar.

Hur hittar man utrymme för att spara?

Enligt Hjelmér är det bäst om man lyckas sätta av pengar till allt typ av sparande direkt när lönen kommer in.

– Det är ofta lättare att anpassa sin vardag till det som finns kvar än tvärt om.

Nedan är hans tre bästa tips på hur man boostar sitt utrymme för sparande:

  • Strukturera dina matkostnader. Gör veckomenyer, gärna efter veckans erbjudande. Det är lätt att handla i sista minuten vilket ofta leder till dyrare middagar. Ett annat tips är att tömma frysen under några veckor, ofta finns det en gömd skatt inne i kylan.

  • Sälj av prylar. Många pratar om detta men få kommer till skott, men det är verkligen värt att sälja av gamla prylar. Sätt upp mål på hur mycket pengar du ska dra in och sätt över dessa pengar direkt till ett sparande. Du kan också hyra ut exempelvis verktyg och dra in en extra slant.

  • Våga säga nej. Många gånger kan det vara svårt att säga nej till aktiviteter men vänner och det kan gräva djupa hål i plånboken. Covid19 har hjälpt till att bromsa spenderandet men när det väl vänder gäller det att våga säga stopp. Välj med omsorg och du kommer ha mer pengar över i plånboken.

 

Publicerad:

LÄS VIDARE