Sommar i P1

Jöback om kraschen: ”Det brakade ihop”

Berättar i ”Sommar i P1” om ivskrisen och vändningen

Av: 

Fredrik Rundkvist

Peter Jöback sommarpratar söndag 18 juli.
Peter Jöback sommarpratar söndag 18 juli.

NÖJE

I många år kämpade Peter Jöback, 50, mot mörkret från barndomen.

I sitt Sommarprogram berättar han utlämnande om övergreppen, prestationsångesten - och terapin som vände allt.

– Det bästa jag har gjort var att be om hjälp när jag mådde som sämst, säger han.

Peter Jöback började uppträda redan som tioåring. I dag kan han se tillbaka på en enastående karriär med internationella jätteframgångar på de stora musikalscenerna i London och New York.

Men under den framgångsrika ytan fanns under många år ett kolsvart mörker av skuld och självförakt. I programmet beskriver han jakten på nya och större professionella framgångar som en allt mer desperat jakt på bekräftelse och kärlek för att fylla ett stort hål i själen. Ju större framgångarna blev desto större blev hålet.

På behandlingshem i London

Vid 35 års ålder gick det inte längre. Han kraschade och skrev in sig på ett behandlingshem i London och genomgick sex veckors terapi för att få hjälp.

I bakgrunden fanns bland annat spåren av pappans alkoholism och familjens hemlighetsmakeri kring halvbroderns självmordsförsök efter att ha blivit lämnad av sin pojkvän.

– Hade någon bara sagt vad som hade hänt min halvbror, så hade jag vetat. Om de bara hade sagt att han var gay, att han var annorlunda, att det fanns killar som gillade killar, så kanske jag hade vågat berätta om de övergrepp som drabbade mig som liten. Eller ha kommit ut tidigare som vuxen. Men allt jag fick lära mig som barn var att det som är annorlunda är något som man inte ska prata om, att homosexualitet är något som ska hållas undan från dagsljuset, säger han i ”Sommar”.

Peter Jöback.

Sexuella övergreppen

Peter Jöback började uppträda på teatrar i Stockholm när han var 12-13 år. I programmet berättar han om hur teatervärlden kom att bli hans nya familj när hans egen föll samman.

Men det dröjde inte länge förrän han upplevde hur vuxenvärlden återigen svek honom. Under flera års tid kom han att utsättas för sexuella övergrepp.

Under många år levde han med ett djupt självförakt för det som hade skett. I ”Sommar” berättar han om hur terapin slutligen kom att bli en vändpunkt för honom.

– Det var först på rehab som de berättade at skulden inte var min att bära. Barn kan inte ta ansvar för vuxnas handlingar. Barn ska inte bära vuxnas övergrepp, trots att det varken gjort motstånd eller ropat på hjälp. Jag hade gått med på vad han sa, men det var inte mitt fel.

”Sommar i P1” med Peter Jöbäck släpps som podd söndag 18 juli kl 07.00 och sänds kl 13.00 i P1 och SR Play.

ANNONS

Vitare tänder och ett fräscht leende 2022? Köp tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Extern länk från Dentway

Köp här


Publisert:

LÄS VIDARE

Paren från ”Vi eller aldrig” – så lever de i dag

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1

Peter Jöback

Sexuella övergrepp

Familj