”Rederiet”-stjärnan tillbaka i ny tv-serie

Göran Gillinger om genombrottet som ”Raspen” och rollen i ”Åreakuten” på Viaplay

Publicerad:
Uppdaterad:
Göran och Jenna Gillinger.
Foto: SHIMODA MEDIA
Göran och Jenna Gillinger.

NÖJE

Göran Gillinger blev känd över en natt som ”Raspen i Rederiet”.

Nu berättar skådespelaren som gör comeback i Viaplay-serien ”Åreakuten” om tiden efter genombrottet.

– Det var både roligt och läskigt. Men jag blev nästan lite folkskygg, jag fick aldrig vara ifred, säger han till Aftonbladet.

Året var 1993 och Göran Gillinger var bara 19 år när han blev känd över en natt och plötsligt blev ”Raspen i Rederiet” med hela svenska folket.

Han är starkt förknippad med den populära långköraren som visades på SVT mellan åren 1992 och 2002. Men Gillinger var de facto bara med mellan 1993 och 1994 och efter det spelade han huvudrollen i långfilmen ”30:e november” och han var även med i tv-serier som ”En fyra för tre”, ”Emma åklagare” och ”Kommissionen”.

Foto: PETER KJELLERÅS
Göran Gillinger 1994.

Gör comeback i fjällserien

Men sedan mitten av 2000-talet har det varit relativt tyst om Gillinger även om han i det tysta har kämpat på med skådespelarkarriären.

I slutet av juni är det premiär för Viaplays originalserie ”Åreakuten” och Gillinger som idag är 47 år spelar en av huvudrollerna.

– Jag spelar fjällräddaren Tomas. Det är en jättekul roll och totalt olik mot vad jag har gjort förut, så jag vet knappt vad jag håller på med. Egentligen provfilmade jag för en annan roll, men sedan ringde de från produktionen och sa att de inte ville se mig i den rollen, utan i den som Tomas.

Känns det som en comeback?

– Ja, absolut. Det är mitt första stora jobb på länge så jag är tacksam. Det känns superkul. Jag har ju jobbat konstant genom åren och har faktiskt jobbat som skådis i totalt 28 år. Men någonstans har jag hoppats på att få en större roll än att bara få spela massa småroller. Så det känns otroligt skoj att ha fått en fast roll och få vara med hela vägen.

”Aldrig med Bert-Åke Varg”

Kan du störa dig på att fortfarande bli kallad för ”Rederiet-Raspen”?

– Inte ett jävla dugg! Raspen var min första skola. Men det finns en sak jag stör mig på… Säg aldrig när du träffar mig att ”oj, vad du var bra i maskinrummet” för jag stod aldrig där. Det var Martin Forsström som spelade Felix som gjorde det, jag stod i baren. Det är snorviktigt, haha! Jag var aldrig med Bert-Åke Varg, vi åt bara lunch en gång i hela serien, säger Gillinger och skrattar.

Hur var det att bli kändis över en natt?

– Det var otroligt chockerande och både roligt och läskigt att plötsligt bli så tokkänd. Men det var inte nyttigt eftersom jag var så ung, bara det här att gå förbi varenda krogkö i Stockholm, det är inte sunt. Jag blev nästan lite folkskygg, jag fick aldrig vara ifred. Jag brukar skoja och säga ”störst på 90-talet”, haha. Men det känns kul att få ha varit med om det.

Träffade kärleken Jenna

Gillinger har två barn från en tidigare relation, Eliott som är 16 år och Henry som är 14 år. Idag lever han med hustrun Jenna Gillinger och tillsammans har de Neo, 4, och Luna, 2.

– Jag hade fördelen att sent i livet träffa mitt livs kärlek och det är jag tacksam för. Vi har varit tillsammans i tio år och det har varit tio helt fantastiska år även om de inte har varit världens enklaste eftersom vi båda sliter i samma bransch. Men vi har så otroligt kul tillsammans.

Hur ser sommarplanerna ut i dessa minst sagt annorlunda tider?

– Jag ska åka på en mc-semester med min äldste son Eliott. Det blir bara vi två, det ska bli mysigt. Sedan ska jag vara tillsammans med familjen på vårt lantställe hela sommaren

Publicerad:

LÄS VIDARE